Svampen finns närmare än du tror
Kantareller, soppar och riskor. Redan finns det gott om svamp i skogar och hagar. Det är en väldigt tidig säsong, säger Eva Allestedt, svampkonsulent, som under söndagen tog med UNT på svamppromenad i Stadsskogen i Uppsala.
Eva Allestedt, svampkonsulent, plockar en strävsopp i utkanten av Stadsskogen i Uppsala.
Foto: Sofia Mårtensson
— Det är underligt. Det har att göra med regnet som varit och att det inte varit riktigt lika kallt som folk tror, säger Eva Allestedt, svampkonsulent, som plockar svamp tre, till fyra gånger i veckan, och dessutom förlägger semestern till hösten för att kunna få gott om tid i svampskogen.
Blek kantarell
Vi träffas i närheten av Akademistallet vid Stadsskogen. I bakluckan på bilen har Eva Allestedt lagt upp ett axplock av vad hon hittat här och i närheten av hemmet. Där ligger kantareller, tegelröd björksopp, blodriska, grynsopp, taggsvamp, röksvamp, äggsvamp, brunsopp, och sandsopp, med mera.
— Vill man plocka matsvamp nu ska man leta i södersluttningar där det varit varmt, eller vid lite mer öppna skogsstigar. Man kan också gärna titta i gamla beteshagar med ek, björk, och hassel. I sådana hagar har jag själv hittat blek kantarell i år, säger Eva Allestedt.
Närmare än man tror
Vi promenerar tillsammans ut i skogen mitt i Uppsala. Att Eva Allestedt bestämt träff just här är ingen tillfällighet. Som svampkonsulent är hennes uppgift att folkbilda om svampar. Vad är då bättre än att förklara att svampen ofta växer närmare och mer lättillgängligt än man tror.
Alldeles för få plockar svamp, tycker hon.
— Bara fem procent av alla matsvamp som finns i skogen plockas. Och de allra flesta plockar bara kantareller. På min lista över de godaste svamparna kommer kantareller först på tionde plats, säger Eva Allestedt.
Det gäller att veta
Etta på listan har hon streckmusseron, men de kan man inte hitta än.
— Däremot hittade jag fjällskivling häromdagen. De är också otroligt fina, säger Eva Allestedt.
På vår svamppromenad hittar vi bland annat flera grynsoppar, en lärksopp, och pepparsopp.
— Det är definitivt ingen matsvamp. Den smakar ruskigt starkt.
Alla svampar går inte att äta. Bara cirka 80 arter av många tusen kan ätas. En del av de övriga är direkt livsfarliga. Det är Eva Allestedt noga med att poängtera.
— Man ska aldrig äta någonting om man inte är absolut etthundra procent säker på vad det är för svamp, säger hon.
Skulle man vara osäker på vilken sort man plockat eller om man mot all förmodan, detta tidiga svampår, inte hitta någon svamp, finns det redan gott om andra läckerheter i skogens skafferi. Både blåbär och smultron väntar redan på att bli plockade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!