Hemma på gården i Nåntuna utanför Uppsala är svamp- och utematlagningsexperten Elle Nikishkova i full gång med att plocka fram ingredienserna till dagens utelunch. Det ska stekas svampplättar över öppen eld. Svampen är plockad av henne själv samma morgon, och det hon råkar dyka över ute i skogen är också det som hamnar i maten. En mandelkremla, en brunsopp, en rödgul taggsvamp och en skogschampinjon var vad hon hittade den här morgonen.
– Det är najs att blanda flera sorters svampar, då får man så många olika smaker, säger hon.
Det är dock ingen konst för Elle Nikishkova att veta vad hon ska plocka med sig hem. Förutom att hon studerat svampkunskap på universitetet så håller hon också kurser i svampplockning runt om i landet.
– Jag ska till dalarna nu i veckan, sen ska jag tillbaka hit till Uppsala för att hålla höstens sista kurs här hemma, säger hon.
Trädgården utanför Elle Nikishkovas röda hus är höstigt välvuxen. Elle hugger upp veden till brasan där plättarna ska gräddas. Några snabba drag med tändstålet senare så stiger en eld ur stenringen som bryter av det lummiga gräset.
I plättlaggen lägger Elle Nikishkova små klickar svamp och lök. Därefter häller hon på pannkakssmet och gräddar över öppen eld. De färdiga plättarna garnerar hon sedan med egenodlade örter och en kryddad gräddfil. Det behöver inte vara svårt för att vara gott.
– Så här är det alltid, den som plockat svampen är den som provsmakar först, säger hon och skrattar.
Var det gott?
– Ja, det här var bra skit, säger Elle Nikishkova.