Svält vanlig på sjukhus

Det är vanligt att patienter svälter och är undernärda när de ligger inne på sjukhus. I dag torsdag uppmärksammas problemet i en särskild satsning på ett stort antal europeiska sjukhus, däribland Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Uppsala2008-01-30 19:00
- Fetma är visserligen ett stort folkhälsoproblem, men bland inneliggande patienter på sjukhus är undernäring mycket vanligare och allvarligare. Tyvärr är vi inom vården sämre på att se till att patienten får tillräckligt med mat än på att hon får i sig sina mediciner, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhusets geriatriska klinik.

Han är lokalt ansvarig för den europeiska näringsdagen, Nutrition Day, under vilken inneliggande patienternas vikt och näringsintag i detalj kartläggs och sedan följs upp efter en månad. Vid Akademiska sjukhuset görs detta med hjälp av en grupp dietiststudenter vid två geriatriska avdelningar och en ortopedavdelning.
Alla insamlade uppgifter bearbetas av en forskargrupp i Wien, Österrike, som sedan skickar tillbaka resultaten till de länder och sjukhus som deltar.
Men redan nu vet man en hel del om hur näringsintaget för patienter som vårdas på sjukhus ser ut. Vid Akademiska sjukhuset undersöktes under en dag förra året och år 2005 näringsintaget hos 550 inneliggande patienter.

Kartläggningen visade att ungefär hälften av dem fick mindre än 75 procent av sitt energibehov tillgodosett. Var femte patient fick inte ens 25 procent av sitt beräknade kaloribehov.
- Trots en medicinskt mycket avancerad vård är alltså undernäring ett stort problem bland våra patienter. Ändå talar mycket för att näringssituationen hos oss faktiskt är bättre än på många sjukhus ute i Europa, säger Tommy Cederholm.
Att patienter under sjukhusvistelsen inte får i sig tillräckligt med energi innebär inte "bara" att de går ner i vikt och förlorar muskelmassa.
- Det finns i dag starka belägg för att det försenar patienternas återhämtning, ökar risken för trycksår och andra komplikationer och förlänger vårdtiderna på sjukhuset, säger Tommy Cederholm.

Omvänt kan satsningar på att förbättra patienternas mat- och näringsintag ha gynnsamma effekter både på patienternas tillfrisknande och på landstingets vårdkostnader.
- Vi behöver satsa på bättre nutritionsrutiner, till exempel att samtliga patienters näringsstatus bedöms och att nutritionsvårdplaner görs för alla riskpatienter. Vid ortopedkliniken gjordes nyligen en sådan satsning vilket ledde till att vårdtiderna sänktes med en till två dagar, säger Tommy Cederholm.

Vad kan göras för att bli kvitt problemet med undernäring bland patienter som vårdas på svenska sjukhus?
- En bra utgångspunkt är att alltid väga patienterna när de läggs in på sjukhuset så att man kan ha fortsatt koll på deras viktutveckling och matintag. Tyvärr är detta långt ifrån rutin på alla vårdavdelningar, säger Tommy Cederholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!