Svalt intresse för ekomat hos kommunen

Knappt fem procent av all mat som Uppsala kommun köper är ekologisk. Det kan jämföras med landstinget som köper nästan en fjärdedel ekologiska livsmedel. Socialdemokraterna vill höja kommunens ambition, men tycker att viljan saknas hos alliansen.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-11-06 07:00
Sveriges alliansregering vill att en fjärdedel av alla livsmedel som den offentliga sektorn köper ska vara ekologiska år 2010. Men Uppsala kommun går inte i fronten för utvecklingen.
I dag är 4,8 procent av de livsmedel som Uppsala kommun köper ekologiska, till skillnad från Uppsala läns landsting, där andelen närmar sig en fjärdedel.
Att landstinget lyckats så bra beror på två viktiga förutsättningar: mer pengar och en politisk vilja, säger Jan Wikström som är projektledare för livsmedel på landstinget:
- Innan valet 2006 beslutade politikerna i enighet över blockgränsen att 33 procent av maten ska vara ekologisk i slutet av 2010, och att 5 av de 33 procenten ska vara rättvisemärkta livsmedel. För att genomföra det fick vi 1,5 miljoner kronor mer per år.

Att nå 33-procentsmålet tror Jan Wikström är fullt möjligt. Redan i dag når landstinget målet om fem procent rättvisemärkta varor tack vare att allt kaffe är rättvisemärkt. Men även mjölk och frukt är ekologisk, och Akademiska sjukhusets lunchrestaurang är KRAV-certifierad.
Uppsala kommuns kostchef Monica Rönn säger att landstinget jobbat på bra, men hon tycker inte att man kan jämföra kommunens och landstingets förutsättningar.
- Kommunens hushåll är betydligt större. Landstinget har knappt 3000 portioner per dag medan vi har 30 000. Eftersom utbudet av ekologiska varor inte är tillräckligt stort blir det knepigare för oss, säger hon.
Däremot tycker Monica Rönn att man kan jämföra den politiska viljan i landstinget kontra kommunen.
- Naturligtvis är det viktigt vad politikerna bestämmer, de är ju våra uppdragsgivare, säger hon.
Samma fjärdedelsmål som regeringen har, hade även Uppsala kommun innan valet 2006. Men målet togs bort av den borgerliga alliansen.

I stället ersattes det med ett mål om att andelen ekologiska livsmedel och rättvisemärkta varor ska öka. Men utan att specificera med hur mycket eller till när, och utan att tillföra mer pengar till kommunens matbudget.
- Det behövs en tydlig politisk signal för att vi ska lyckas öka andelen ekologisk mat, säger socialdemokraten Erik Pelling.
I januari 2007 la han och en partikamrat en motion till kommunfullmäktige om att återinföra målet på en fjärdedel ekologisk mat i kommunen.
Motionen behandlades förra veckan och alliansen sa nej. I stället vill alliansen börja med att ta fram en handlingsplan för hur man ska öka andelen ekologiska livsmedel, innan man sätter ett konkret mål.
- Jag tycker man går en onödig omväg. Först sätter man väl ett mål, sedan tar man fram en handlingsplan. Det känns som alliansen försöker förhala beslutet eftersom det tog två år att få svar på min motion, säger Erik Pelling.
Men det tillbakavisar Leif Sanner (fp), alliansens kommunalråd med ansvar för miljö.
- Vi har definitivt inte försökt förhala motionen, jag vet inte varför den har kommit att ligga, säger han.
Leif Sanner säger att fjärdedelsmålet om ekologisk mat togs bort eftersom alliansen inte visste om man kunde nå det utan att tillföra mer pengar.
- Men vi har fortfarande ett mål om att den ekologiska maten ska öka. Och den handlingsplan som ska tas fram får bedöma hur stor andel ekologisk mat som är rimlig att uppnå.
FAKTA

* Ekologisk mat framställs utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, djuren får vistas ute och äta ekologiskt foder.

* Rättvisemärkta varor bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländerna.

* Kravmärket är Sveriges mest kända symbol för ekologiskt producerad mat.

Det ekologiska jordbruket står i dag för cirka tre procent av den totala livsmedelsförsörjningen i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om