Sval sommar gör vinterresor glödheta
Den svala sommaren gör vinterresor till exotiska länder glödheta. När mörkret kommer flyger vi till sol och bad - och fattigdom och förtryck.
Egypten är ett populärt resmål men även ett land där politiska fångar torteras.
Foto: Scanpix
Många har gett upp hoppet om den svenska sommaren, och har råd att göra något åt det.
- Det är nästan mer regel än undantag att man åker i väg på vintern och får ett avbrott i mörkret. Det är extra tydligt i år. Många har regnat inne på semestern och vill försäkra sig om att få sol i vinter, säger Lisa Lenneman, pressansvarig på researrangören Ving, som i förra veckan sålde dubbelt så många vinterresor som under samma vecka i fjol.
De flesta vinterresenärer landar på en kanarieö, men långresor där sol och bad kombineras med nya upplevelser ökar mest.
- Man vill ha något att berätta när man kommer hem, säger Lisa Lenneman.
Bäst just nu, både hos Ving och Fritidsresor, säljer resor till Thailand. Att det är oroligt i södra delen av landet, så pass att svenska utrikesdepartementet avråder från att åka dit, påverkar inte försäljningen.
- Det har aldrig påverkat turismen, faktiskt, säger Jim Hofverberg, presstalesman på Fritidsresor.
Charterresorna går inte dit.
Utrikesdepartementets rekommendationer utgår från vad som är tryggt för turisten. Människorättsorganisationen Amnesty ger inga reserekommendationer, men publicerar årligen en rapport om hur världens länder lever upp till de mänskliga rättigheterna.
Inget land utan fläckar. Thailand har dödsstraff, liksom nya uppstickarresmålet Vietnam, där avrättades minst 21 personer i fjol. I Vietnam kontrolleras internetanvändningen och det går inte att surfa på vilka nyhetssidor som helst.
För två år sedan exploderade bomber som dödade civila i den egyptiska turistorten Sharm el Sheik. Resmålet "försvann", enligt en researrangör. Nu är det tillbaka. Hos Fritidsresor och Apollo ligger Egypten trea i försäljningstoppen efter Kanarieöarna och Thailand.
I Egypten har politiska fångar torterats och fredliga demonstrationer slagits ned med våld.
Generalsekreteraren för Amnestys svenska sektion, Lise Bergh, tycker det är upp till var och en vilka länder man kan tänka sig att resa till.
- En del säger att de medborgerliga politiska rättigheterna är viktigast, men en fattig människa har ingen chans att utnyttja dem, säger hon.
Daniel Nilsson är redaktör för Amnestys resemagasin Voyage. Han tror att en medveten turist kan göra nytta, och upprepar organisationens budskap om att lära sig om situationen i landet man reser till.
- Thailand är det svenska paradiset, med vacker natur, god mat och vänliga människor. Jag har själv åkt dit. Samtidigt är det ju nästan en form av militärregim som styr.
Den som åker kan med fördel stödja det lokala samhället, snarare än resebyrån eller flygbolaget, när det gäller konsumtion, guider och hotell.
- När det gäller all inclusive är det ganska uppenbart att inga pengar kommer lokalbefolkningen till godo, utan bara strömmar ut ur landet. Då har man inte hjälpt den ort man reser till, säger Daniel Nilsson.
Han uppmanar också resenärer att ställa frågor kring vilket arbete resebolaget bedriver mot sexturism, och om de på annat sätt tar ansvar för turistorten.
- En del resebolag samarbetar med människorättsorganisationer och utbildar sina kunder inför resan. Andra uppmärksammar inte problemen, och då kan man i värsta fall förvärra dem, säger han.
Resebolagen tipsar om att slå till nu för att säkra en plats i solen i vinter, Amnesty om att skaffa en grundläggande förståelse för samma plats.
Den som vill ha något att berätta när hon kommer hem kan inte ha sett med alltför blå ögon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!