Nils Olof Hellman har i två år suttit med i valberedningen för Östhammars stadsråd, en av kommunens tio utvecklingsgrupper. Under årsmötet i februari ställde han upp som ny ordförande, eftersom ingen annan ville göra det. Han tycker att det är problematiskt att det inte är fler ortsbor som vill engagera sig i stadsrådet.
– Stadsrådet är inte välkänt i orten. Våra remissvar och skrivelser syns inte utåt. Vi behöver bli synligare för att kunna locka till oss fler människor, säger han.
Torben Gille har suttit med i stadsrådet sedan det startade. Han upplever att rådets visioner speglar hur ortsbefolkningen vill att orten ska utvecklas.
– Vi jobbar nu till exempel med Krutudden event, att utveckla scenområdet, vilket många ortsbor gett oss beröm för, säger han.
Nils Olof Hellman vill som ny ordförande i rådet lyfta fram turismfrågan. Han tror att om Östhammar ska kunna få fler invånare, så behöver kommunen öka ortens dragningskraft genom marknadsföring.
– Om vi kan locka hit fler turister och ge dem en positiv upplevelse av orten kanske de kan tänka sig att bosätta sig här, säger han.
Stadsrådet håller på att ta fram en turistbroschyr för Östhammar som de ska visa upp för kommunen, med förhoppningen om att kommunen kan driva vidare det arbetet.
Stadsrådet har tidigare tagit fram ett förslag på att bygga ett antal bostäder bakom vattentornet i Östhammar, eftersom de anser att bra boendemiljöer krävs för att få fler invånare. Enligt Torben Gille har kommunen inte gett någon respons på detta förslag.
– Kommunen lyssnar alltid på våra förslag, men de går sällan vidare med dem och det handlar alltid om att det inte finns pengar, säger han.
Madeleine Jansson, vice ordförande i Hargshamns utvecklingsgrupp, menar att sedan skolan i Hargshamn stängdes år 2005 så jobbar gruppen i motvind.
– Vi behöver hjälp från kommunen att marknadsföra Hargshamn mer, så att vi får större inflyttning. Vi har kommit med konkreta förslag kring detta, men det har inte hänt något från kommunens sida, säger hon.
Birgitta Forsberg är ordförande för Öregrunds utvecklingsgrupp. De arbetar bland annat med ett EU-finansierat hamnprojekt. Hon upplever att gruppen får respons från kommunen för en del av sina projekt, men långt ifrån alla.
Hon anser vidare att det finns en risk att utvecklingsgruppen driver frågor som bara rör medlemmarnas personliga intressen, eftersom det är svårt att få de boende i Öregrund att engagera sig.
– Många vet att vi finns, men engagerar sig ändå inte. Det kan handla om att de är mitt uppe i livet och att helt enkelt inte har tid, säger hon.
Kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) anser att utvecklingsgrupperna betyder mycket för utvecklingen av kommunen, då de kan belysa vilka frågor som är aktuella i de olika orterna. Han menar samtidigt att det är angeläget att försöka få fler invånare, särskilt yngre personer, att engagera sig i grupperna för att det ska bli en bredare representation. Kommunstyrelsen har nu i uppdrag att utreda utvecklingsgruppernas framtid.
– Vi vill utreda om det finns andra sätt att stimulera fler invånare att engagera sig lokalt. Det kan handla om att även låta andra föreningar söka resurser för utvecklingsarbete.
Jacob Spangenberg har förståelse för utvecklingsgruppernas frustration över att de inte får gehör på sina förslag:
– Det är till sist en resursfråga huruvida vi kan realisera förslagen. Vi har till exempel nyligen rustat upp Sjötorget vilket krävde stora resurser.