Svagt år för uppländska aktier
2004 var ett tungt år för de uppländska börsföretagen. Hälften av företagen sjönk i värde och endast vart fjärde företag klarade att slå index. Men de pinade ägarna i prismärkningsföretaget Pricer fick en liten revansch.
Det betyder att den som satsat sina sparpengar på bioteknikbolagen Biophausia, Biotage och Biacore har förlorat mellan 17 och 32 procent av kapitalet på ett år.
Lite bättre gick det dock för Q-Med, vars aktie steg med drygt 7 procent. Men det räcker inte för att slå Stockholmsbörsen som helhet. Under 2004 steg Saxindex med nära 18 procent.
Tungt år för NAN Resources
Allra sämst har det dock gått för 2003 års raket, gruvprospekteringsföretaget NAN Resources. När metallpriserna och bolagets vinster började stiga i slutet av 2003 fick NAN-aktien en rejält skjuts uppåt. Aktien steg med hela 80 procent det året.
Uppgången fortsatte även inledningsvis under 2004. Men när NAN vinstvarnade inför det andra kvartalet började utförslöpan. Under hösten kom så metallprisrallyt av sig. Och den 30 december meddelades att bolagets ena huvudägare, gruvföretaget Boliden, sålt sina aktier till den andra huvudägaren, Lundin Mining, som därefter äger över 74 procent av NAN.
När den affären blev känd tappade aktien ytterligare drygt 8 procent. Vid slutet av året kostade NAN:s aktie 11:70 kronor, jämfört med 18:70 ett år tidigare — en nedgång på över 37 procent.
Beijer Alma lyfte under året
Bättre gick det för den som satsade slantarna på industrins underleverantörer. När telekomindustrin nu åter fått luft under vingarna gynnas Beijer Alma, som bland annat äger kabeltillverkaren Habia Cable i Söderfors.
Vid halvårsskiftet vände Beijer Alma från förlust till vinst. Och när Beijer Alma rapporterade för det tredje kvartalet kunde vd och koncernchef Bertil Persson konstatera att bolaget var på väg mot sitt bäst år någonsin. Aktien som kostade 67 kronor för ett år sedan handlas nu kring 130 kronor.
En annan vinnare med uppländsk anknytning var prismärkningsföretaget Pricer. Bolagets aktie steg med över 170 procent, mycket tack vare en order på ett prismärkningssystem från franska Carrefour i början av året.
Därmed skulle Pricer ha placerat sig högst på Upplandstoppen om bolaget hade legat kvar i Uppsala. Men Pricer har numera sitt huvudkontor i Sollentuna.
Uppgång från låg nivå
Pricers remarkabla uppgång skedde dock från en mycket låg nivå. En aktie kostade 1:30 vid årsskiftet och hela Pricer värderas i dag till drygt 700 miljoner kronor. Det är långt ifrån de över sex miljarder som bolaget värderades till i början av år 1997.
Även det Uppsalabaserade it-företaget IAR Systems gjorde bra i från sig under året. Trots fortsatta förluster steg aktien med 30 procent. I slutet av december fick aktien en extra skjuts efter budet från den likaledes Uppsalabaserade branschkollegan Nocom. För Nocom gick det dock sämre. Aktien föll efter budet och slutade även på minus för helåret.
Ett nytt uppländskt företag klev också in på börsen under 2004. I juni börsintroducerades kontraktstillverkaren Note med säte i Norrtälje. Men den som satsade på det kortet fick ha is i magen.
För trots att aktien övertecknades till introduktionspriset 75 kronor föll den rejält under de första månaderna på börsen.
I augusti bottnade aktien på 57:50. Först mot slutet av året återhämtade sig aktien och vid årsskiftet stod den i 75:50, eller 50 öre över introduktionskursen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!