SVA: Ökad hotbild kräver större resurser
En kraftigt ökad hotbild för utbrott av fågelinfluensa gör att Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala behöver större resurser. I dagarna har SVA ansökt om fyra miljoner kronor i extra anslag av regeringen.
Aviär influensa är synonymt med fågelinfluensa.
Extra statsanslag
SVA äskar årligen pengar från staten. Det som hänt nu är att SVA bett om ett extra statsanslag på fyra miljoner kronor. Orsaken är enligt ansökan en "kraftigt ökad hotbild avseende utbrott av aviär influensa".
— Att vi gör det här nu beror på att läget är lite akut. Samtidigt ser vi ett behov på längre sikt. Vi tror inte att detta är över inom överskådlig framtid och vi vet att den här typen av händelser blir allt vanligare på grund av globala förändringar, säger Anders Engvall.
UNT: Är det så att det här är ett bra tillfälle för er att söka mer pengar?
— Nej, det kan man inte säga. Det här bygger på realistiska antaganden om den hotbild vi ser, säger Anders Engvall.
UNT: Hur ser den kraftigt ökade hotbilden ut?
— Att vi har fågelinfluensan inpå knutarna nu och att många anser att det bara är en tidsfråga innan flyttfåglarna tagit in den i landet, säger Anders Engvall.
Det är vissa delar av SVA:s arbete som måste förstärkas. Till exempel behövs fler veterinärtjänster för att kunna ha och utveckla bra diagnostik, att kunna påvisa smittämnet. Ett annat område som blivit viktigare i takt med utbrott av galna kosjukan, mul- och klövsjukan och fågelinfluensan är vad Anders Engvall kallar riskkommunikation.
— Vi har i dag mycket kontakt med allmänhet och med medier och det har blivit allt viktigare att förklara hur riskerna ser ut, oftast för att tona ned dem, säger Anders Engvall.
Mer uppsikt
Ett tredje område som behöver förstärkas gäller beredskapen.
— Vi behöver ha mer uppsikt över de olika virus som cirkulerar, främst influensavirus. Det finns många olika även om det just nu är H5N1 som framför allt är aktuellt, säger Anders Engvall, som vill tona ned betydelsen av ansökan om pengar hos regeringen.
— Det är ingen dramatik i detta. Läget är sådant just i år att vi ansöker om detta nu, i stället för i vårt normala budgetäskande, säger Anders Engvall.
Om regeringen tar med ett ökat anslag i sin vårbudget kan förstärkningarna genomföras i sommar eller i höst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!