Den första anmälan kom in redan den 2 februari. Trots att restaurangen har vidtagit åtgärder sedan dess har anmälningarna fortsatt trilla in. Den senaste anmälan tog kommunen emot den 7 mars.
– Det ska inte smitta så länge, så det är konstigt att det fortsatt, säger Tina Timse.
Totalt rör det sig om sju anmälningar. Vid inte mindre än tre tillfällen har sushirestaurangen fått besök av inspektörer – och de har hittat brister.
Bland annat rör det sig om en hink med blötlagt ris som förvarats på golvet. Inspektörerna hittade även majonäsbaserade såser som förvarades i rumstemperatur och lax som låg på hushållspapper. Dessa brister bedömer dock inte inspektörerna har lett till någon förhöjd risk för vinterkräksjuka – utan de bristerna är förenade med andra hälsofaror. I stället beskriver Tina Timse en miljö som överlag följer hälsoriktlinjerna relativt väl.
– Vi har inte hittat så mycket fel egentligen. Men den senaste gången vi var där så var det ju lite rengöringsbrister, och man måste ju hålla rent för att noroviruset (vinterkräksjuka) ska försvinna, säger hon.
Den första livsmedelskontrollen genomfördes i början av februari. Detta efter att Uppsala kommun fått in tre anmälningar om vinterkräksjuka. Då bedömde miljöförvaltningen, som utför kontrollerna, att klagomålen var obefogade. Anledningen var att inspektörerna ansåg att restaurangens rutiner var tillräckliga för att förhindra spridningen av vinterkräksjuka.
Men när anmälningarna fortsatte beslutades att personalen skulle testas. Då visade det sig att två ur personalen var smittade av vinterkräksjukan. Restaurangen uppger att ingen av de anställda hade några symtom.
– Vi misstänker att kunderna har blivit sjuka efter att ha ätit på restaurangen. Sedan kan vi inte säga att alla fall är från restaurangen, men vi misstänker det.
Hur kan kunder smittas under en sådan lång tid?
– Det kan vara om något livsmedel har kontaminerats av norovirus och sedan finns kvar i restaurangen under en längre tid, till exempel inlagd gurka eller picklad rödlök. Det kan också finnas kvar på någon yta. De säger att de har slängt livsmedlen och att de har rengjort, men på något sätt har folk smittats.
Tina Timse säger att hennes bild är att sushirestaurangen tar till sig av kritiken och att de anpassar sig efter livsmedelsinspektörernas krav. Hennes förhoppning är att det inte ska komma in några fler anmälningar.
– Men är det så att det fortsätter komma in anmälningar så får vi fortsätta komma dit och titta om vi hittar fler brister.
Kan restaurangen tvingas stänga?
– Det skulle vara om man behöver stänga för en ordentlig rengöring, men det är ingenting som vi planerar.
Det här utbrottet av vinterkräksjuka är det andra på kort tid från en Uppsalarestaurang. I slutet av januari drabbades en annan Uppsalarestaurang av ett liknande utbrott, vilket UNT rapporterat om tidigare. Tina Timse beskriver att det inte är särskilt oväntat.
– Det är ju i februari som det är mest vinterkräksjuka på året, så att det är flera anmälningar då är inte så konstigt, säger hon.
UNT har sökt sushirestaurangen. De avböjer att kommentera.