Surfa trådlöst i centrala Uppsala
Nu kan du kolla e-posten från en bänk vid Fyrisån eller medan du väntar på bussen. I fredags lanserade Teleoperatören Glocalnet tjänsten Glocalzone som gör det möjligt att använda internet trådlöst utan tillbehör med både mobil och bärbar dator i Uppsalas centrala delar.
Ett alternativ som funnits i drygt ett år är mobilt bredband. Det marknadsförs av bland annat Tele2 och Telia. Mobilt bredband kräver ett USB-modem eller ett pc-kort och kommunikationen sker via mobilnätet.
- Vi har stor efterfrågan på den här typen av trådlöst bredband och tror mycket på detta inför framtiden, säger Tina Embring-Klang, presschef på Tele2.
Telias abonnemang Homerun går ut på att så kallade "hot spots", sändare, placeras ut på hotell, restauranger och caféer som därmed kan kontaktas genom ett trådlöst nätverkskort. Däremot kan man inte räkna med att tillgången på trådlöst internet ska finnas överallt eftersom "hot spots" måste finnas installerade i närheten.
Den teknik som Glocalzone använder kallas Wifi-teknik och Uppsala är en av de första städerna i Europa som utrustats med detta system där kommunikationen sker via det fasta bredbandsnätet som kopplas till de tolv masterna som byggts upp under året i Uppsala.
- Bredbandshastigheten är som bäst i en radie av 300 meter från varje mast, men uppkopplingen fungerar även upp till 600 meters radie, säger Glocalnets VD Martin Tivéus.
Tanken är att tekniken ska utvecklas vidare för att Uppsalaborna så småningom också ska kunna surfa på platser längre bort från centrum.
Vad gäller strålning menar Martin Tivéus att exponeringen från masterna motsvarar mindre än strålningen från en mobiltelefon. Jimmy Trulsson, strålskyddsinspektör på Statens strålskyddsinstitut håller med:
- Det är väldigt svag strålningen sådan här teknik exponerar till allmänheten. Någon hälsorisk är det absolut inte fråga om, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!