Surdegspizzan från 1800-talet är här

En nyårspizza gjord på surdeg med rötter tillbaka till 1800-talet. Kan det vara något?

Andreas Östlund på Centralkonditoriet bakar pizza med surdeg som har anor från 1800-talet.

Andreas Östlund på Centralkonditoriet bakar pizza med surdeg som har anor från 1800-talet.

Foto: Privat

Uppsala2019-01-01 08:00

Det tror i alla fall Andreas Östlund, ägare till Centralkonditoriet i Uppsala, som levererar surdegen till pizzeria Etna på Svartbäcksgatan.

– Jag gav bort en hink surdeg i höstas. Sedan dess har Etnas pizzabagare provbakat pizza på surdeg med gott resultat och nu inför nyårsdagen lär det väl gå åt en hel del, säger Andreas Östlund.

Surdegen i fråga har han själv haft i sin ägo sedan tidigt 1990-tal, då han fick den av en bagare som hette Jan Ivarsson när båda jobbade på dåvarande Migo på Kvarntorget. Bagare Ivarsson hade i sin tur haft sin sura deg sedan 1960-talet och trodde redan då att den härstammade från 1800-talet.

– Visst, det kan vara svårt att bevisa att den är så gammal men surdeg är en levande kultur som kan hållas igång hur länge som helst. Man måste bara vårda den med rätt temperatur och mata i lagom mängd, säger Andreas Östlund.

Hans anrika surdeg är gjord på grovt rågmjöl och därifrån har han byggt upp en vetesurdeg som använts till bageriets baguetter och levain.

– Det ger en helt annan smak, säger han.

Hos pizzeria Capri i Flogsta har man en lång tradition av att servera pizza på nyårsdagen. Men surdegspizza är det skralt med.

– Vi har färdiggjord pizzadeg på surdeg och bakar ut den om någon kund frågar. Det händer sällan, säger Josef Kirik på pizzeria Capri.

Och på Gamlis pizzeria har pizzabagaren BetryeKiruk aldrig haft en kund som frågat efter surdegspizza.

– Däremot har vi glutenfria och det verkar vara trendigt, säger BetryeKiruk.

För den som inte visste det räknas nyårsdagen som årets största pizzadag. I alla fall om man får tro företaget Onlinepizza, vars senaste underöskning visar att åtta av tio funderar på att appa hem en pizza under nyårsdagen.

Men allt i matvärlden handlar inte om pizza. Det finns fler dagar med koppling till mat och dryck som du kan läsa här:

Fakta: Alla dessa dagar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!