Supersnabba Ella vill alltid vinna

Åttaåriga Ella från Knivsta var i toppform när hon tillsammans med matte Lisa Lindberg deltog i helgens SM för brukshundar i Uppsala. Efter lördagens kval­tävlingar ligger deras agilitylag på andra plats. Någon större svårighet att hämta in den sekund man ligger efter ledande lag lär det inte bli, eftersom Ella förmodligen är Sveriges snabbaste hund i minsta klassen.

Uppsala2006-06-18 14:49

Värmen gjorde en del av de 250 ekipagen som deltog i svenska mästerskapen för brukshundar i lydnad och agility aningen slöa. Men solen verkade inte ha någon inverkan på Ella som 2005 utnämndes till årets agilityhund.
— Hon är i jättebra form och var väldigt duktig när vi tävlade i dag. Efter kvaltävlingarna ligger vårt lag nu tvåa. Det lär inte bli något problem att hämta in den sekund vi ligger efter. Ella är en av en landets snabbaste hundar, säger Lisa Lindberg , som tävlar för lag Precept Jetset. Laget består av fyra ekipage.
Förutom Ella har Lisa Lindberg och sambon Patrik Rosendal ytterligare två hundar som ska tävla i helgen i agility. Med i familjens tält är också en liten valp och sönerna Robin och Pontus.

Gungan är svårast
Agility har vuxit lavinartat under de senaste åren, och i fjol startade 60 000 ekipage i olika tävlingar i Sverige.
Hundarna är indelade i tre olika klasser. Förutom shetland sheepdog finns det många tävlande hundar av raserna mellanpudel och borderterrier.
Totalt tävlar 35 agilitylag och 130 individuellt i SM, som arrangeras för första gången i Uppsala. Hundarna ska på tid klara en bana som innehåller moment som balans, gunga, tunnlar, hopp och slalom.
— Gungan är svårast eftersom hunden också ska stanna till och inte får hoppa ned direkt på marken, säger Lisa Lindberg.
Hon tränar Ella ett par gånger i veckan. Förutom att öva på banan är de ute i skogen och Ella får då bland annat klättra i träd.
— Hon vill alltid träna. Det spelar ingen roll om det regnar, åskar eller är kallt. För att man ska bli bra gäller det att hela tiden ha kontakt med varandra och samarbeta, säger Lisa Lindberg.

Tuff konkurrens
I den andra tävlingsgrenen, lydnad, är 62 ekipage anmälda. Deltagarna kommer från hela landet. Tävlingen går ut på att vara så exakt och precis man kan i åtta olika moment.
— Hunden ska gå fot och ligga still ett antal minuter. Piper den eller lämnar sin plats blir det poängavdrag. För att placera sig på SM måste man nog träna två till tre timmar om dagen, säger Anna-­Carin Andersson från Uppsala, tävlingsansvarig för lydnad.
Kenth Svartberg från Alunda är en av dem som deltar. Men efter att hans hund, bordercollien Kes på förmiddagen genomfört några av momenten skjutsades hon hem för att vila fram till tävlingspasset på eftermiddagen.
Tillsammans har de båda kammat hem många framgångar. 2004 vann de såväl SM som EM och i fjol blev det en fjärdeplats för femåriga Kes.
— Det är väldigt tuff konkurrens, och det går inte att göra fel om man ska placera sig bland de främsta, säger Kenth Svartberg, som totalt har tre hundar i familjen och även har tävlat i agility och vallning.
I dag, söndag är det final i agility och lydnad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om