På Nordpolen kan det bli riktigt kallt - så kallt som minus 60 grader. För att överleva där måste man skydda sig. Det är isbjörnen expert på. Under huden har björnen nämligen ett sju centimeter tjockt fettlager som isolerar mot kylan. Ovanpå det sitter dubbla lager päls, med både korta och långa hårstrån som gör den riktigt tät. Varje hårstrå är dessutom ihåligt inuti för att bättre behålla björnens kroppsvärme.
Under den vita pälsen är björnens hud svart. Den svarta hudfärgen hjälper också isbjörnen att bättre bevara värme.
Vi människor är däggdjur. Det innebär bland annat att vi är varmblodiga. Vi värmer upp oss själva med hjälp av energi som vi får från maten vi äter.
Men många andra djur, som reptiler och groddjur, är kallblodiga. De låter istället solen värma deras kroppar. På det viset behöver de mindre mat. Därför får de problem om temperaturen sjunker kraftigt. Om det blir minusgrader fryser de till is! Det låter hemskt, men en för en del skogsgrodor är det helt normalt - när vintern kommer förvandlas de helt enkelt till gröna isklumpar. På våren tinar de upp - och kan hoppa vidare!
Svampdjuret lever i havet och ser ut ungefär som en tvättsvamp. Det kan överleva extremt farliga situationer.. Inte ens att bli upphackad småbitar av en båtpropeller kan stoppa det. Då letar de små svampdjurssmulorna bara reda på varandra igen! Det beror på att svampdjuret egentligen består av massor med pyttesmå djur, eller celler. Cellerna kan klara sig på egen hand, men trivs allra bäst tillsammans med sina kompisar.
De en millimeter långa björndjuren dök upp för mer än 530 miljoner år sedan och överlever allt! Om ett björndjur känner sig hotat går det nämligen in i ett nästan oförstörbart tillstånd som kallas "kryptobios". Forskare har hettat upp dem till 150 grader och fryst ner dem till minus 272 grader. De har placerat björndjuren i vakuum och under supertryck, sprutat dem med gift och extrem strålning. Men när faran väl är över har björndjuret bara fortsatt som om ingenting hade hänt.
Antagligen kan ett björndjur överleva i kryptobios i hundratals, ja kanske tusentals år. Respekt!
Källa: "Extrema djur" (Kabusa förlag) av Nicola Davies, Naturhistoriska Riksmuseet och Nationalencyklopedien.