Sug efter EU-pass till Uppsalahundar
Redan ett par dagar efter att de nya ut- och införselreglerna för hund och katt inom EU-länderna trätt i kraft har runt 25 Uppsalahundar fått pass utfärdade - enbart vid Smådjurskliniken vid Ultuna.
Veterinär Kenneth Sillén vid Svartbäckens veterinärpraktik har också utfärdat cirka 25 hundpass, och när UNT besökte hans praktik på måndagsförmiddagen
var schäfern Etra där och fick pass för att kunna resa inom EU tillsammans med familjen.
- Här hos oss är det mest hundar som EU-pass. Det rör sig uppskattningsvis om 25 stycken den senaste tiden, säger Niklas Eklund vid Smådjurskliniken, Ultuna.
Några illrar eller katter har ännu inte fått EU-pass. För från och med 3 juli krävs det att hundar, katter och illrar som skall resa inom EU eller återinföras till EU har ett eget pass.
Det är Jordbruksverket som distribuerar passen till landets veterinärer. I hundpassen skall alla vaccinationer, till exempel mot rabies, finnas
noterade.
Många djurslag får tas in
Dessutom skall passet upplysa om djurets ID-märkning, ras, kön, och ägare.
Den nya EU-förordningen som trädde i kraft i lördags innebär också att ett stort antal nya djurslag kommer att få föras in i Sverige. Det gäller bland annat tropiska prydnadsfiskar, grodor, ormar, ödlor, sköldpaddor, krokodiler och fåglar av alla arter utom struts och fjäderfä (till exempel höns och ankor).
De nya reglerna innebär också att det blir lättare att få införa hundvalpar och kattungar från EU-länderna till Sverige.
Man kan söka dispens hos jordbruksverket för att få införa en valp eller kattunge som ännu inte är tre månader gammal från ett Djuret måste i så fall komma direkt från uppfödare och inte ha haft kontakt med vilda djur som kan bära på rabies. Det skall vara ID-märkt, ha ett pass, vara avmaskat mot dvärgbandmask och ha fötts i ett EU-land där det inte har rapporterats något fall av rabies de senaste två åren.
Strävan efter gemensam lagstiftning
Bakgrunden till de nya EU-bestämmelserna är en långvarig strävan efter en gemensam lagstiftning vad gäller hälsokrav på sällskapsdjur. Länge stupade
försöken på att rabiessituationen i medlemsstaterna var så skiftande. Men när Sverige och Storbritannien slopade sina karantänskrav ändrades läget, och EU-beslut om gemensamma regler för ut- och införsel av djur inom medlemsländerna kunde fattas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!