Region Uppsala har gjort en egen utredning av konsekvenserna av att införa hemförlossningar och att starta en barnmorskedriven förlossningsenhet. Slutsatsen är i båda fallen att det riskerar att öka kostnaderna och att öka riskerna för patienterna om den barnmorskedrivna enheten läggs utanför Akademiska sjukhuset.
Sammantaget innebär förslagen som nu ligger på regionstyrelsens bord enligt rapporten att människovärdet utmanas eftersom det skulle innebära en omfördelning av resurser från mer vårdkrävande patienter till de friskaste.
Den här rapporten har dock inte redovisats för politikerna inför tisdagens beslut om hemförlossning.
Emilie Orring (M) är upprörd.
– Det är upprörande att de inte har redovisat detta till regionstyrelsen inför beslutet. Det är en väldigt gedigen och seriös rapport som visar på exakt de frågor som beslutet handlar om. Jag kan inte förstå varför det inte ligger med som underlag, säger hon.
Den styrande majoriteten vill införa hemförlossningar. Unn Harsem (C), vice ordförande i regionstyrelsen, tillbakavisar att rapporten har mörkats.
– Rapporten är publicerad och den är inte hemlig på något sätt, säger hon.
Varför är den inte med i beslutsunderlaget?
– Den här rapporten initierades av det förra styret och den ger inte svar på alla frågor som behövs. Och vilket underlag som ska bifogas är en bedömning från fall till fall. Jag förutsätter att den kommer att vara en del av det framtida underlaget när vi nu ger uppdraget att ta fram en förstudie och en genomförandeplan för att införa regionfinansierade hemförlossningar.
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att rapporten har gjorts enligt ett uppdrag från politikerna som gavs i fjol och att den helt bygger på Socialstyrelsens rekommendationer.
– Vi har meddelat den politiska ledningen att den är klar och vi väntar på att få redovisa den för politiken, säger han.
Är det inte normalt att en sådan rapport finns med i beslutsunderlaget?
– Den politiska processen håller inte jag i, säger Mikael Köhler.
Unn Harsem räknar med att rapporten kommer att redovisas även för regionstyrelsen.
– Det är långa ledtider i de här processerna och jag vet inte exakt var i processen som den här rapporten ligger, säger hon.
I rapporten konstaterar författarna att Socialstyrelsens rekommendation vid hemförlossningar är att den ska assisteras av två barnmorskor. Eftersom regionen i dag har svårt att erbjuda en barnmorska per födande riskerar detta att ta resurser från födande kvinnor med svårare förlossningar. Eftersom man måste kunna transportera den födande kvinnan till sjukhus om det skulle uppstå komplikationer kan det också bara komma i fråga för de fall där transporttiden till Akademiska sjukhuset är max 10–15 minuter. Det innebär att hemförlossning i praktiken bara är ett alternativ för kvinnor i centrala Uppsala.
"Forskning och beprövad erfarenhet har visat att den till synes friska förlossningsprocessen snabbt kan förändras till en situation där både mammans och barnets hälsa och i vissa fall liv är i fara" står det i rapporten, där man också konstaterar att transporten är ett riskmoment.
Enligt Socialstyrelsen kan regionerna erbjuda hemförlossningar, men det har låg prioritet enligt Socialstyrelsens värdeskala där kostnader och risker vägs mot nytta. Betydligt mer angeläget är att öka antalet barnmorskor i den sjukhusbaserade förlossningsvården.