Så hittades de stulna Hjorth-tavlorna

Polisens undercover-insats ledde till att tre målningar av Bror Hjorth som stals vid konstkuppen i Uppsala 2017 hittades i en bil. Nu åtalas en 59-årig man för grovt häleri.

Nästan fyra år efter stölden av Bror Hjorth-målningarna hittades de i en parkerad bil. Polisens infiltratörer hade täta kontakter med en 59-årig man som nu åtalats.

Nästan fyra år efter stölden av Bror Hjorth-målningarna hittades de i en parkerad bil. Polisens infiltratörer hade täta kontakter med en 59-årig man som nu åtalats.

Foto: Polisen/Montage

Uppsala2021-12-14 16:10

Operation Deer hunter (hjortjägaren) var namnet på polisens insats för att hitta målningarna som försvann från Bror Hjorths hus i Norby vid stöldkuppen en vinternatt för nästan fem år sedan. När åtal nu väcks mot 59-åringen avslöjas mer om detaljerna i spaningsinsatsen, där polisen arbetat undercover med infiltration och bevisprovokation för att spåra konstverken och de inblandade. 

– Det kom in underrättelseuppgifter till polisen som gjorde att man startade en infiltrationsverksamhet. Två polisoperatörer har haft kontakt med mannen och förhandlat om tavlorna, säger kammaråklagare Eva Wintzell som lett utredningen.

undefined
Polisens infiltratörer hade täta kontakter med 59-åringen för att göra upp om hur utväxlingen av tavlor och pengar skulle gå till. Inga pengar betalades ut, istället greps de misstänkta.

Flera personer har i olika omgångar misstänkts för inblandning i kuppen men den ende som nu åtalas är 59-åringen. Han misstänks genom kontakter med andra ha fått tavlorna transporterade till Gävle, där de hittades av polisen i bagageutrymmet på en parkerad bil den 17 december förra året. 

Då hade 59-åringen i en månads tid haft täta kontakter med en man som ringt upp honom en kväll i november. Mannen förklarade vid samtalet att han var intresserad av "tre stycken fyrkantiga saker" som han hört sägas att 59-åringen hade kunskap om. Mannen som ringde upp begärde också att få en nytagen bild på tavlorna. "Jag behöver ju veta att de finns, så det inte är snack liksom", förklarade han i samtalet. Han gjorde också klart att "om det stämmer så kan det nog vara något som jag är intresserad av att köpa".

Några dagar senare skickade 59-åringen en bild på de tre stulna konstverken bredvid en kvällstidning från samma datum. Vad 59-åringen inte visste var att mannen som han hade kontakt med i själva verket var en av de poliser som arbetade undercover för att hitta de stulna tavlorna. Alla telefonsamtal och chattkontakter mellan parterna dokumenterades och ingår nu i åklagarens bevisning mot 59-åringen.

I de fortsatta kontakterna diskuterades bland annat priset för de stulna tavlorna, som bestämdes till omkring 450 000 kronor, motsvarande femton procent av försäkringsvärdet. 59-åringen förklarade också att han bara agerade mellanhand och inte kände dem som hade tavlorna. 

undefined
Konsttjuvarna krossade ett fönster till Bror Hjorths hus på Norbyvägen och stal de tre verken i februari 2017.

Parterna kom överens om att pengarna skulle lämnas kontant i eurosedlar. Polisen skickade också en bild på en bunt sedlar till 59-åringen för att visa att pengarna fanns. Däremot hade parterna svårare att komma överens om hur utväxlingen av pengar och tavlor skulle gå till. Olika förslag lades fram och förkastades och tonläget mellan männen blev stundtals irriterat. Efter långa diskussioner enades de om att pengarna skulle överlämnas i Stockholm den 17 december, medan tavlorna samtidigt skulle överlämnas i Gävle. 

Den polisinfiltratör som 59-åringen haft tätast kontakt med deltog vid mötet i Stockholm. Där fanns också 59-åringen och tre andra personer. När polismannen visade kontanterna som låg i en bil skickades en adressuppgift till hans kollega i Gävle, som också ingick i undercover-insatsen. På adressen stod den parkerade bilen, tom på folk men med bakluckan olåst. Tavlorna togs om hand samtidigt som 59-åringen och de tre andra männen i Stockholm greps av poliser som bevakat mötet, utklädda till bland annat byggnadsarbetare. Inga pengar betalades ut för konstverken.

undefined
Två av tavlorna låg nedpackade i en väska i bilen i Gävle, där de togs omhand av polisen. I dag hänger de åter i Bror Hjorths hus i Uppsala.

59-åringen är nu åtalad för grovt häleri men nekar till brott. Av förundersökningen framgår att han innan den hemliga polisinsatsen haft kontakt med försäkringsbolaget som betalat ut ersättning för tavlorna och diskuterat ett återlämnande av dem. I polisförhör har 59-åringen uppgett att han bara varit intresserad av att hjälpa till så att tavlorna skulle komma tillrätta och kunna få hittelön. Han uppger också att han hela tiden trott att det var försäkringsbolagets representanter han hade kontakt med.  

– Hans inställning är att han förnekar brott, han har inte gjort sig skyldig till någon brottslig gärning över huvud taget, säger mannens försvarare, advokat Volkan Yesil. 

Utredningen har inte lyckats ge svar på vem eller vilka som utförde stölden eller vilka som haft kontroll på tavlorna och placerat dem i bilen i Gävle:

– Det finns en lucka i hur tavlorna kommit fram, men vi menar att det är NN (59-åringen) som sett till att de kommit fram. Exakt hur det gått till vet vi inte, säger Eva Wintzell.

Ingen av de övriga personer som greps tillsammans med 59-åringen i Stockholm åtalas. 

Stals vid nattlig kupp

Natten mot den 13 februari 2017 stals tre målningar av Uppsalakonstnären Bror Hjorth (1894-1968) från museet Bror Hjorths hus vid Norbyvägen. Gärningsmännen krossade ett fönster och försvann med sitt byte innan väktare och polis kom fram. 

Efter stölden bedömde museichefen Tomas Järliden att tavlorna sannolikt var omöjliga att sälja eftersom konstnären var så välkänd.

Sedan 1978 visas verk av konstnären tillsammans med andra utställningar på Bror Hjorths hus som var hans bostad och ateljé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!