Stulna cyklar funna i cykelaffär

Totalt 25 cyklar som alla misstänks vara stulna har påträffats sedan ytterligare en husrannsakan genomförts mot en cykelaffär i centrala Uppsala.

Per-Arne Gelin visar hur cyklar spraymålats.

Per-Arne Gelin visar hur cyklar spraymålats.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-02-26 00:00
Polisen gjorde ett tillslag mot butiken i slutet av förra veckan sedan en kund uppgav sig ha upptäckt sin mammas stulna cykel där. Butiken misstänks systematiskt ha sålt stulna cyklar.

Tillslag i somras
Redan i somras fann polisen vid ett tillslag i samma butik ett antal stulna cyklar. Detta efter ett tips från en privatperson. Enligt Lars-Erik Söderström, chef vid Stöld- och godsroteln, pågår fortfarande en utredning mot butiken.

Varför har butiken kunnat fortsätta sin verksamhet?
- Det kan jag inte kommentera i nuläget av utredningstekniska skäl, säger Lars-Erik Söderström.
Cykelhandlaren, som enligt polisens uppgifter för närvarande befinner sig i utlandet, är misstänkt för stöld/häleri.
Vid tillslaget i förra veckan togs drygt tio cyklar i beslag. Vid den husrannsakan som nu genomförts fann polisen ytterligare drygt 10 cyklar som alla misstänks vara stulna.
- Det är uppenbart att man har försökt göra det omöjligt att spåra ägarna genom att exempelvis dölja stöldskyddsmärken och andra igenkänningstecken på cyklarna, säger Per-Arne Gelin, inspektör vid polisens stöld- och godsrotel.

Stölder stort problem
När UNT besöker polisens godsavdelning vid Knivstagatan-Björkgatan i Boländerna står de beslagtagna cyklarna uppradade. Per-Arne Gelin visar hur cyklar spraymålats. Låsanordningar har monterats bort. Ramnummer har också försökt döljas.
— Cykelstölder är ett enormt stort problem i Uppsala. Det handlar om stölder för miljoner, säger Per-Arne Gelin.
Polisen har hittills endast lyckats spåra ägarna till tre av cyklarna. Enligt Per-Arne Gelin är risken stor att många cyklar inte kommer att kunna återföras till ägarna. Ett problem är att långt ifrån alla nedtecknar ramnumret till sin cykel.
- Vi vill uppmana allmänheten att spara ramnummer. Tyvärr slarvar många med det, säger Per-Arne Gelin, som även påpekar att den som köper begagnat i dag bör vara uppmärksam på att det inte längre går att göra godtrosförvärv av stöldgods.

Häleri
Även om man köpt en stulen cykel i god tro har den som blivit bestulen rätt att få tillbaka cykeln helt utan kostnad.
- I fall där det är uppenbart att någon har försökt dölja exempelvis stöldskyddsmärken på en cykel kan du som köpare dessutom bli misstänkt för häleri, säger Per-Arne Gelin.
Uppgifterna om att stulna cyklar har påträffats i den aktuella butiken upprör många cykelhandlare i Uppsala. Däribland Mikael Helin, en av ägarna till Cykelviktor i centrala Uppsala.
- Man blir förbannad. Snacka om illojal konkurrens. Man undrar ju hur det har kunnat få fortsätta, eftersom det inte ska vara första gången man hittat stulna cyklar där. Förhoppningsvis blir folk mer uppmärksamma nu på att inte köpa begagnade cyklar hur som helst i den här staden, säger han.

UNT-fakta:


Sedan 1 juli 2003 kan man inte längre köpa saker "i god tro". Syftet med lagändringen har varit att minska handeln med stöldgods. Utsikter att få ersättning om varan man köpt visar sig vara stulen är små. Lagen ger rätt att kräva ersättning av säljaren, men i praktiken kan det visa sig vara svårt.
Tidigare var den som blivit bestulen tvungen att betala lösen för att få tillbaka sin egendom om köparen handlat i god tro. Men dagens regler riskerar den som köpt en stulen vara alltså få lämna den ifrån sig utan ersättning. För köp som gjorts före 1 juli 2003 gäller de gamla reglerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!