Studielön med motkrav ifrågasätts

Akademiska sjukhuset erbjuder vidareutbildning i olika specialiteter till 40 sjuksköterskor. Studielön ingår i erbjudandet men också en förbindelse att arbeta på Akademiska två år efter utbildningen.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2017-03-16 08:05

Det är tillsvidareanställda sjuksköterskor som kan söka till specialistutbildningarna. För de som kommer in innebär det två terminers heltidsstudier. Full studielön, hundra procent av grundlönen, får de som vill specialisera sig inom intensivvård eller operationsvård.

De som i stället skulle vilja specialisera sig inom barn- och ungdomsvård, anestesi eller psykiatrisk vård kan få studielön motsvarande 75 procent av grundlönen.

Vivianne Macdisi (S) och Lina Nordquist (L), ordförande respektive andre vice ordförande i sjukhusstyrelsen är båda mycket positiva till att vidareutbildningen erbjuds. Men båda är också kritiska till att studielönen kopplas till ett åtagande att arbeta vid Akademiska i två är efter avslutad utbildning.

– Det är mycket tveksamt om det är civilrättsligt rätt att ställa ett sådant krav. Den här modellen med studielön och motkrav om anställning efter utbildningen har funnits innan vi tog över ledningen Akademiska, säger Vivianne Macdisi.

Hon tycker att motkravet är dålig signalpolitik, och att Akademiska i stället ska vara en attraktiv arbetsgivare där personalen vill stanna:

– Det kunde också vara bättre att låta utbildningen gå på halvfart under två år så att teori, kliniskt arbete och anknytning till en arbetsplats går parallellt, säger Vivianne Macdisi.

Även Lina Nordquist vill att systemet med studielön ska utgå och ersättas med betald utbildning:

– Akademiska och Region Uppsala ska vara så bra arbetsgivare att sköterskorna inte vill sluta. De stora kostnaderna ligger i personalomsättning , säger Lina Nordquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!