Studieförbundet TBV läggs ned - 350 kan förlora jobbet

Det anrika studieförbundet TBV (Tjänstemännens bildningsverksamhet) upplöses och läggs ned efter flera års ekonomiska bekymmer, beslutade förbundets stämma på onsdagen. TBV hoppas att kursverksamheten ska kunna leva kvar i någon form och att inte samtliga 350 anställda, varav 15 i Uppsala, ska förlora sina jobb.

Uppsala2004-04-29 00:00
TBV bildades 1935 i syfte att stötta TCO och åtta fackförbund med fackliga kurser. Ganska snart breddades verksamheten till att omfatta kompetenshöjande kurser för en bred allmänhet.
Studieförbunden, förutom TBV även exempelvis ABF, Vuxenskolan och Medborgarskolan, har brottats med ekonomiska problem sedan början av 1990-talet då framför allt kommunernas bidrag till verksamheten skars ned.
I fjol gick TBV 42 miljoner kronor back. Och det blev droppen för förbundsstyrelsen och stämman.
— Det känns mycket tråkigt. Alla tänkbara lösningar har prövats, besparingar och omstruktureringar har inte givit resultat, säger TBV:s nyvalde ordförande Gunnar Johansson i ett pressmeddelande.
— Styrelsens viktigaste uppgift blir nu att hitta så bra lösningar som möjligt för våra kompetenta medarbetare.

För många
Han säger att TBV satsat på utbildning med anknytning till arbetslivet mer än traditionella studiecirklar. Det har visat sig svårt och dyrare att genomföra. Enligt TBV har det också länge stått klart att studieförbunden varit för många, att marknaden inte räckt till.
Studieförbundet Vuxenskolans förbundschef Anders Gradin säger att han känt till bekymren på TBV, men ändå är mycket förvånad över det plötsliga beslutet att upplösa förbundet.
— Jag tycker inte att vi har en överetablering. Visst har ekonomin varit ansträngd de senaste 10—15 åren, men vi har anpassat oss efter läget. Vi har rationaliserat i verksamheten och höjt avgifterna för kursdeltagarna ganska ordentligt.

Ser gärna externa aktörer
Vuxenskolan mår bra och verksamheten är omfattande, säger han. TBV ser gärna att externa aktörer nu tar över och driver verksamheten vidare. Men om någon sådan lösning omfattar Vuxenskolan är för tidigt att säga.
— Som kolleger har vi ett ansvar att se över möjligheterna för att kunna fortsätta verksamheten. Men ännu har vi inte fört några diskussioner, säger Anders Gradin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om