På Artellerigatan pågår arbetet för fullt och snart står 243 nya lägenheter klara. Vissa etapper är redan färdigbyggda och studenter har börjat flytta in. De flesta av lägenheterna, knappt 190 stycken, är ettor som består av ett rum och kök. Resterande lägenheter är tvåor eller treor. Benny Enholm, vd för Studenstaden, blickar upp mot ett av de nybyggda husen. Han berättar att gensvaret har varit stort.
– Vi märkte att det som saknades bland studenter var ettor på mellan 15-27 kvadratmeter, säger han.
De större lägenheterna har också varit populära. Där delar flera studenter på boendet, de blir som minikollektiv.
– Det pratas om studenter som en homogen grupp, men de vill olika saker. Även om det inte är ett uttalat krav på högre standard, är det fortfarande det som efterfrågas, säger Benny Enholm.
Han tror inte studenter är mer kräsna i dag, men att beteendet och livsstilen har förändrats.
Hyran för de nya lägenhetsettorna ligger på mellan cirka 4200 och 5500 kronor i månaden, beroende på storlek. Benny Enholm tycker hyreskostnaden är rimlig, målgruppen är studenter med studiemedel.
– Hyrespriser måste också ses ur ett byggperspektiv. Det finns i dag höga brand- och bullerkrav och alla badrum ska vara handikappanpassade. Det går att fundera över, förut fanns inte samma krav.
Studentstaden ägs av Uppsalahem och är den största hyresgivaren i Uppsala när det kommer till studentbostäder. De förvaltar både lägenheter och korridorer, på Rackarberget ansvarar de för cirka 1000 korridorsrum. Det området byggdes på tidigt 60-tal och är i dag ett gammalt bestånd som inte har renoverats.
Finns det en risk att korridorsrummen glöms bort när det nu satsas på lägenheter?
– Det finns planer på att renovera korridorerna på Rackarberget. Vi vill värna om de områdena, det finns de som vill bo i korridorer.
Enligt Benny Enholm ser Studentstaden i dagsläget över hur Rackarberget samt Kapellgärdet kan underhållas och förtätas.
– Tanken är skapa mer av en campuskänsla i staden, i stället för att upprätta studentområden som är utspridda på olika ställen.
Han ser fortfarande korridorer som viktiga och värdefulla. Han bodde själv i en studentkorridor då han pluggade för 25 år sedan och minns det som en rolig upplevelse.
– De är billigare alternativ och är lättare att få. Korridorsboenden är ett bra sätt att få in foten på bostadsmarknaden.
ida.forsgren@unt.se