Brita Nordell är lekledare och domare under mottagningen för juristprogrammet och hon tycker att de har haft en lyckad start.
– Vi har jobbat med låga förväntningar, vilket fungerat bra eftersom alla har blivit positivt överraskade. Det är många regler vi måste förhålla oss till, säger hon.
De har haft två samarbetsdagar där de nya studenterna får besöka olika lekledarlag. De leker lekar, lär känna varandra, dansar och sjunger ramsor.
– Jag hoppas att alla ska hitta någon som de kan skriva till om två veckor och ta en lunch med, säger hon.
Under onsdagen får de ha strutar på huvudet medan de letar efter läskburkar på marken. Sedan ska de olika lagen försöka bygga ett så högt torn som möjligt av läskburkarna.
Adam Sigvardsson och Johannes Ekbom har precis börjat juristprogrammet och de tycker att de har fått en bra start på sin universitetstid.
– Jag har lärt känna många roliga kompisar, säger Johannes Ekbom och Adam Sigvardsson fortsätter:
– Det har varit positivt och stöttande. Det finns mycket kärlek mellan lagen.
Vid Ångströmslaboratoriet håller många teknologstudenter till under torsdagen. Hania Akhlaqi har precis börjat läsa civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi och hon berättar att mottagningen har gjort ett stort intryck på henne.
– Vi har träffat våra faddrar och fått se de olika sektionerna och nationerna. Kvällshänget är bäst, då får man hitta gemenskap i klassen, säger hon.
Hon berättar att det mesta de ska göra är hemligt och hon ser fram emot fler överraskningar under mottagningsveckorna.
Gemensamt för de närvarande på mottagningarna är att de inte vill svara på frågor angående hur mottagningarna har coronaanpassats. UNT hänvisas i stället till juridiska föreningens ordförande, respektive teknolog- och naturvetarkårens ordförande. Via mejl berättar juridiska föreningens ordförande Arvid Bertilsson att pandemin försvårat planeringen och att det länge var osäkert huruvida de skulle kunna hålla i en mottagningen i år.
I vanliga fall brukar de anordna stora fester och middagar, men denna typ av tillställningar har fått ställas in och skjutas upp. De har även lagt fokus på att minimera exponeringen mellan de olika lagen. Markeringstejp, plastskärmar, desinfektionsmedel och liknande utrustning ska ha inhandlats. De ska påminna om att hålla avstånd under aktiviteter, men Arvid Bertilsson vill understryka att alla har ett individuellt ansvar.
I ett mejl skriver han: "Mottagningarna är inte perfekta, men de tillför mer för universitetet och studenterna än enbart nöje. Det är centralt för nya studenters studiesituation och välmående att de får en chans att knyta bekantskaper och får ett sammanhang när de flyttar hit."
Smittskyddsläkaren Johan Nöjd har tillsammans med andra smittskyddläkare haft möten med nationerna och rektorer på Uppsala universitet inför höstterminen. Han menar att det är viktigt att man följer de riktlinjer som finns genom att inte samlas fler än 50 personer, samt att hålla två meters avstånd. Han tycker samtidigt att människor måste få träffas.
– Det viktiga är att man försöker undvika trängsel och att påminna om att man måste stanna hemma om man har symtom, säger Johan Nöjd.
Innebär mottagningarna en risk för en ökad spridning av covid-19?
– Det går inte att säga att det är riskfritt, men vi hoppas att vi kan undgå smitta med de riktlinjer som finns, säger han.