Studentikost på rutin
Äta, dricka, sjunga, lyssna på tal, äta, dricka mer, sjunga mer, ännu mer tal. Johanna Stenius har svårt för det studentikosa, men kan ändå göra det på rutin.
Frilansare Johanna Stenius
Foto: Kattis Strömgren
Men mitt i middagen tar det ändå stopp och jag blir tveksam, som vanligt. Det blir för studentikost, trots att jag själv numera har fler högskolepoäng än jag kan räkna. Jag klarar helt enkelt inte av bordsdunkningar, omstartsrop och alltför spexiga tal. Fattar inte hur man gör, känner mig avvaktande och konstig.
Det mest studentikosa jag någonsin bevistat var en bröllopsfest på Upplands nation. Brudparet hade träffats när de båda spelade i Wijkmanska blecket, en ökänd studentorkester som man knappt kan nämna för folk med studentrötter i Uppsala utan att de blir förskräckta eller nostalgiska. Själv kände jag inte till dem före bröllopsfesten. Men det ändrades snabbt, när de redan under förrätten kom instormades med sina buckliga instrument och gick spelande, helt otroligt falskt och högt, mellan borden iklädda sjömanskostymer i trasor. Var helst annars än på just ett studentikost bröllop skulle det kunna vara så, att en trasig orkester som spelar falskt är det bästa inslaget? Var annars hoppar oföreberedda i taket när folk smäller händerna i bordet under en snapsvisa? När är någonsin ordvitsar så roliga och ord där bokstaven f ersatts med ph så självklara och uppskattade (skolexempel: studentorkerstern Phontrattarne)?
Som ni märker kan jag ju nästan allt om de studentikosa företeelsena, sällan lär man sig så mycket om något som om det man ogillar eftersom man pratar om det hela tiden. Min bordsgranne på festen märker samma sak efter att jag ett antal gånger suckat över att jag inte förstår när man ska skåla med vem. "Det är ingen annan här som skålar så tydligt som du gör", säger hon. Jag döljer min tveksamhet väl, tänker jag. Kanske känner alla här egentligen likadant?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!