Studenters vilja att skaffa barn kartläggs

Nu ska inställningen till barnafödande kartläggas bland Uppsalas studenter. Med studien hoppas forskarna bland annat få svar på frågan om varför allt fler väntar allt längre med att bilda familj och skaffa barn.

Uppsala2004-02-24 00:00
— Det kommer att röra sig om helt ny kunskap. Ingen har före oss närmare försökt ta reda på varför "javisst, men inte just nu" är ett så vanligt svar på frågan om man vill ha barn, säger docent Tanja Tydén vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
Hon är huvudansvarig för studien som för hennes del innebär att hon förverkligar en idé, som hon haft under många år och fått genom sitt arbete som barnmorska vid Studentgyn. Många av hennes patienter är kvinnor som kommer för att förnya sina recept på p-piller.
— Min erfarenhet är att de allra flesta av dem säger att det är jätteviktigt för dem att få barn, men inte just nu utan först om några år. Oavsett om de är 20 år eller hunnit fylla 30 brukar svaret vara ungefär detsamma, säger Tanja Tydén.

Omfattande enkät
Den nya studien ska omfatta dels kvinnor som besöker Studentgyn, dels ett slumpmässigt urval av både kvinnor och män som läser program som omfattar minst 160 poäng eller som påbörjat sin doktorandutbildning.
— Därigenom hoppas vi få en bild av i vilken mån till exempel utbildningens längd och de ekonomiska villkor studenterna lever under har betydelse för önskan om och benägenheten att skaffa barn, säger Tanja Tydén.
Alla de drygt 1 000 deltagarna i studien får samma omfattande enkät med frågor till exempel om viljan att skaffa barn, när i livet man kan tänka sig att bli förälder och vilka både positiva och negativa förväntningar man har på att bli mamma eller pappa.

"Se om det finns kopplingar"
Deltagarna får också flera frågor om hur de tror att fruktsamheten ser ut senare i livet eller chanserna att bli gravid genom en provrörsbefruktning.
— På så sätt kan vi se om det finns några samband mellan viljan att uppskjuta sitt barnafödandet och en överdriven förväntan om chanserna att bli gravid och få barn senare i livet, säger Tanja Tydén.
De första enkätsvaren har nu börjat komma in och redan om några månader beräknar forskarna att de ska kunna vara klara med en första, preliminär bearbetning av svaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om