Studenterna inte oroliga

De lärarstudenter som UNT talade med under måndagen oroades inte nämnvärt av Högskoleverkets rapport som visar att det kommer att bli ett överskott på lärare. Flera är beredda på en kärv arbetsmarknad och har valt ämnen som också är attraktiva inom andra sektorer.

Lärarstudenterna Stefan Lindström, Åsa Lindqvist och Marcus Johansson.

Lärarstudenterna Stefan Lindström, Åsa Lindqvist och Marcus Johansson.

Foto: Peter Korpi

Uppsala2006-05-16 00:00
IKT - informations och kommunikationsteknik är ett sådant ämne. Med det i bakfickan kan en nyutexaminerad arbetslös lärare hoppa på ett jobb inom it-branschen.
— Det är stor efterfrågan på personal inom it. Man kan exempelvis jobba som webbdesigner. Lärarutbildningen är också bra som ledarutbildning som man kan ha nytta av inom andra områden, säger de.
Men IKT är främst bra inom skolas värld.
— Många skolor ligger efter på it-fronten. Det ska in i alla ämnen så det är bra att ha med i sin utbildning, säger Uppsalabon Åsa Lindqvist som själv läser 60 poäng i ämnet.

Utveckla läromedel
Erik Sköldenberg från Uppsala har kombinerat sin lärarutbildning i historia och geografi, två ämnen som är svåra på arbetsmarknaden, med IKT. Han ser det som en möjlighet kunna utveckla roliga och pedagogiska läromedelsmaterial i framtiden.
— Historia är huvudämnet men jag garderar mig med IKT. Samtidigt är ju alla elever i skolan datakunniga, säger han.
Stefan Lindström från Eskilstuna avråddes från ämnet historia. Han har dock läst idrott och hälsa som är lika svårt på arbetsmarknaden. Liksom flera av de övriga är han inställd på att det tar tid att få ett jobb.
— Det verkar knepigt. Men jag tror det kommer att lösa sig. Man får börja med vikariat på halvtid eller flytta till en ort där det finns arbete. Man kan inte räkna med att bo kvar här, säger han.
Bara Maria Larsson är inställd på att stanna i stan. Men så läser hon också en av de lärarutbildningar som det är brist på, grundskolans tidigare år, upp till klass fem.
— Jag valde inte medvetet för arbetsmarknadens skull och räknar inte med jobb från första dagen. Men jag tror det går att få en tjänst i stan på lite sikt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!