Studenter vill starta eget företag

Uppsalastudenters attityder kring eget företagande har förändrats de senaste åren. I dag startar studenter företag för att lära sig mer om omvärlden, säger Sara Arons, vd på Drivhuset i Uppsala. Men var tog killarna vägen?

Drivhusets Sara Arons och företagaren Mea Bryntesson.

Drivhusets Sara Arons och företagaren Mea Bryntesson.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-12-19 18:45

Det är decemberkväll och på kontoret på Övre Slottsgatan råder full aktivitet inför kvällens mingel. Drivhuset fyller 10 år och det ska firas med glögg. Och just i år finns det mycket att fira.

När Sara Arons började arbeta på Drivhuset 2004 var hon den enda anställda. Sedan dess har antalet företag som fått hjälp av Drivhuset tiodubblats. I dag jobbar fem personer med att driva verksamheten.
– För varje år har vi hjälpt till att starta fler företag och för varje år tänker jag att ”nä nu kan det ju inte vara fler som vill starta eget”. Men i slutet av varje år har siffran varit högre, säger Sara Arons medan hon häller upp skumtomtar i en skål.

Den positiva utvecklingen beror på flera faktorer. Men framför allt har en ny generation studenter tågat in på universitet och högskolor – en generation som är betydligt mer positiv till att starta eget än tidigare.
– Det hände någonting när 80-talisterna kom in i bilden. De drivs av lust och tycker om friheten som ett eget företag kan innebära. För dem är det mer självklart att ha ett företag som plattform för att kunna göra de saker som de känner för och för att lära sig mer om hur världen funkar, säger Sara Arons.

Det finns även en skillnad i de affärsidéer som är typiska för respektive generation.
– Tidigare var idéerna färre och mer komplicerade, som till exempel att utveckla ett it-system eller tillverka någon krånglig pryl. I dag är de flesta affärsidéer kopplade till utbildningen och blir ett sätt att sälja sig själv och sin kompetens. Arbetsmarknaden för humanister är ju till exempel väldigt dålig, då kan ett eget företag vara räddningen, säger Sara Arons.

Och det är precis vad nystartade företagaren Mea Bryntesson har gjort. Efter att hon och kursaren Veronica Wiman tagit språkkonsultexamen vid Umeå universitet hamnade de båda ganska snabbt hos Arbetsförmedlingen. Då kom tankarna på att starta eget.
– När vi kontaktade Drivhuset hade vi precis ansökt om starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen och vi visste inte om vi rent ekonomiskt skulle klara av att starta. Drivhuset var ett jättebra bollplank för att komma vidare, säger Mea Bryntesson som nu har startat handelsbolaget Klarspråka tillsammans med sin kursare.

Enligt Sara Arons är Klarspråka ett typiskt företag som söker sig till Drivhuset i dag. De säljer en tjänst som är kopplad till deras utbildning, och de förstår att de måste omsätta sin kunskap till något som är intressant för marknaden. Och så är de kvinnor, liksom majoriteten av dem som söker sig till Drivhuset i dag.
– De senaste två åren har kvinnorna gått framåt på alla fronter. I dag är 60 procent av våra företagare kvinnor, vilket ungefär motsvarar hur det ser ut på universitetet.
– Regeringen har satsat enormt mycket pengar på att få kvinnor att starta eget. Vi har till exempel startat projektet ENTER Growth i år som är ett affärsutvecklingsprogram för kvinnors företag, säger hon.

Satsningarna på kvinnliga företagare är framgångsrika, enligt Sara Arons. I stället bekymrar hon sig för hur det ska gå för de unga männen.
– Vi är oroliga för killarna. Jag har sett trendrapporter som beskriver det som att de blir mer introverta och datorifierade. Också här på Drivhuset märker vi att kvinnorna mer och mer står för engagemanget, de är både mer drivna och mer meriterade. Nu satsar vi några olika projekt på kvinnor, men snart får vi se vad vi kan göra för killarna.

DRIVHUSET FYLLER TIO ÅR I UPPSALA
  • Drivhuset i Uppsala är en ideell stiftelse som hjälper unga och studenter vid Uppsala universitet och SLU att starta och driva egna företag. Här kan unga företagare till exempel boka individuell vägledning eller delta i kurser och seminarier om hur man driver företag.
  • Förutom i Uppsala finns Drivhuset på elva högskole- och universitetsorter runt om i Sverige. I Uppsala startade Drivhuset i januari 2000.
  • Sedan starten i Uppsala har Drivhuset hjälpt över 500 företag att startas, men hur många av dessa som lever vidare under en lång tid vet man inte.
  • Stiftelsen finansieras av bland andra Regionförbundet Uppsala län, Uppsala universitet, SLU samt Tillväxtverket. De samarbetar även med näringslivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!