– Det ska bli så stort att studenter som väljer nation ska välja utifrån det, säger Mika Lindqvist.
Tillsammans med fem kursare driver hon projektet Uppsala Nation Owl, som syftar till att inspirera studentnationerna i Uppsala till att tänka miljövänligt. Hur kan de spara energi, värme och jordens resurser? Det är betydelsefulla frågor i en studentstad där nationerna ständigt är i gång med pubar, klubbar, kaféer och föreningsliv.
Studenterna bakom idén läser kursen Project Management and Communication på CEMUS institution i Uppsala. De vill att nationerna på frivillig basis ska delta i projektet och kunna fokusera på de områden de vill bli bättre på. Vill de till exempel sänka elkostnaderna, eller vill de bli bättre på att återvinna?
– Nationerna måste också kommunicera till sina medlemmar vad de har för mål, berättar Mika Lindqvist, och förklarar att studenternas medvetenhet kan sätta högre press på nationerna att uppfylla målen.
För att miljöcertifieras ska nationerna samla poäng enligt kriterier som fortfarande är under utformning. Alla insatser, små som stora, kommer att ha betydelse. Det kan handla om att byta till energisparlampor, sänka värmen när lokalerna är tomma och att aldrig köra halvfulla diskmaskiner.
– Vissa nationer har dörrarna öppna hela tiden. Se till att ha dem stängda så spar man energi, nämner Darivan Selim som ett ytterligare sparknep.
Miljöarbetet kan likaväl vara en del av nationernas värdegrund som en strategi för att spara ekonomiskt.
– Det är upp till nationerna själva vad de vill. Vi vill ju fungera som en pusher, visa att ”ni kan om ni vill”, säger Mathias Hsiung.
Hur ser nationernas respons ut?
– Den är positiv från alla nationer, säger Mathias Hsiung.
Liksom Kravmärkta produkter får stoltsera med Kravs logga, ska de nationer som uppfyller miljökriterierna få stoltsera med projektgruppens logga: en uggla.
I Lund finns ett likadant projekt, som fungerar som inspiratör och samarbetspartner. Där har nationer certifierats sedan 2008.
Grundbultarna i projektet kommer därifrån. Precis som projektet sprids till Uppsala hoppas projektgruppen att de kan inspirera fler studentstäder.
– Vi försöker få mer back up så att projektet blir taget på allvar, säger Mathias Hsiung.
Studenter vill miljömärka nationerna
Sex Uppsalastudenter vill uppmuntra studentnationerna till ett hållbart miljötänk. Moroten: ett miljöcertifikat till de nationer som lyckas. Förhoppningen är att projektet blir långt mer än ett skolarbete.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!