Studenter utvecklar räddningsrobotar
Studenter vid Uppsala universitets IT-program har har under våren utvecklat flera räddningsrobotar. Med hjälp av kameror och sensorer kan robotarna underlätta räddningspersonalens arbete vid jordbävningskatastrofer.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
-Syftet med projektet är att sistaårsstudenterna ska få en möjlighet att delta i ett fullskaligt tekniskt utvecklingsprojekt, säger Jakob Carlström, ansvarig för projektkursen vid institutionen för informationsteknologi.
Projektuppgiften för årets sistaårsstudenter på IT-programmet har varit att utveckla olika räddningsrobotar som kan underlätta räddningsarbetet vid jordbävningar, farliga giftutsläpp och bränder. Robotarna är helt eller delvis självgående och kan därför utan operatör söka av och skapa en karta över ett katastrofområde.
- Med hjälp av videokameror och värmesensorer kan robotarna lokalisera och markera mänskliga offer på kartan, säger Jakob Carlström.
Internationell tävling
Under helgen har åtta av studenterna i projektgruppen deltagit i en internationell robottävling i Tyskland, där räddningsrobotar från hela världen tävlar mot varandra. Idén med tävlinggrenen för just räddningsrobotar väcktes i Japan efter den svåra jordbävningskatastrofen i Kobe1995.
Några av de studenter som deltog i helgens tävling är Stefan Warnelid, Torkel Danielsson, Per Svensson och Linus Granborg. Roboten som de tävlade med tog sig vidare till final. Vann gjorde en robot från Iran. Men själva tävlingsmomentet är inte det viktigaste.
- Det främsta syftet med tävlingen är att stimulera forskningen om teknik för räddningsrobotar. Genom att utveckla autonoma robotar kan räddningsarbetet underlättas. Medan personalen mobiliserar sig kan robotarna söka igenom katastrofområdet, säger Linus Granborg.
Delmoment
Kursansvarige Jakob Carlström håller med om att själva tävlingen bara är ett delmoment.
- Möjligheten att träffa andra som arbetar med att bygga räddningsrobotar är minst lika viktigt, säger han.
I juli deltar studenterna vid ytterligare en tävling , denna gång i Osaka i Japan. Då deltar över tjugo lag från nio olika länder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!