Solen skiner och det är 25 grader varmt utanför Uppsala Biomedicinska Centrum. I ett av husets laboratorier arbetar arton civilingenjörsstudenter, som utgör laget Uppsala-Sweden, med sitt tävlingsbidrag till världsmästerskap i syntetisk biologi.
Studenterna vill utveckla en metod att kontrollera gener i en bakterie med hjälp av ljus av olika färger, och få bakterierna att producera olika färgade pigment. Metoden kan användas för att studera hur olika gener samverkar.
I dag kan man aktivera gener med rött och grönt ljus. Uppsala-Swedens projekt går ut på att man ska kunna styra gener även med blått ljus.
– Ingen har gjort det här tidigare, vi vill se om det går och i sådant fall visa att det gör det. Ljus är bra eftersom att det inte påverkar de fysiska förutsättningarna. Kemikalier däremot kan skada processen kemiskt och fysiskt, säger Antonio Ascue.
Förutom att kunna aktivera den önskade genen med blått ljus ska den även kunna samverka med aktiveringen från grönt och rött ljus. Lagets mål är att visa att det går att styra tre olika gener med tre olika färger, vad metoden sen används till är upp till forskare.
Laget består av flera olika årskurser, vilket förstaårseleven Pikkei Yuen tycker är bra.
– Alla lär sig av varandra. Jag försöker sätta mig in i projektet, det är nyttigt och kul att vara med. Jag lär mig helt andra saker än när jag går i skolan, det är mindre styrt och större ansvar.
Laura Alexis håller med:
– Det tar mycket tid, vi är här nästan varje dag och stannar ofta sent på kvällen. Men det är en möjlighet att utveckla sig själv.
Just nu arbetar laget för fullt för att ta fram ett system, med olika komponenter, som de kan testa det blåa ljuset på. Sammanlagt tävlar 163 lag med egna projekt. Lagens bästa komponenter sparas sedan i ett register som alla kan använda sig av.
– Det är ett sätt för forskningen att gå framåt, säger Pikkei Yuen.
I slutet av september ska projekten vara klara, eller åtminstone får lagen inte arbeta mer efter det. Än så länge går det bra för Uppsala-Sweden.
– Det ser bra ut, vi siktar mot guld. Vi kommer att ta oss vidare efter kvalfinalen, säger Mohamed Beyan.
I oktober reser laget till Amsterdam för att hålla en presentation om sitt tävlingsbidrag och i början av november får vi veta resultatet.
Studenter tävlar i VM i biologi
De är engagerade Uppsalastudenter med sikte på att ta guld i VM i biologi. Under tio veckor arbetar de med sitt projekt i ett laboratorium.
Förberedelser för VM i biologi. Johanna Spaak och Mohamed Beyan klonar in gener i plasmider.
Foto: Nina Leijonhufvud
Tävlingen International Genetically Engineered Machine, iGEM, eller världsmästerskap i syntetisk biologi är endast till för universitetsstudenter.
Syntetisk biologi innebär att ingenjörskunskaper tillämpas i biologi. Studenterna ska arbete med sitt tävlingsbidrag under sommaren. Även om lagen inte hinner klart till projektets slutdatum kan de ställa upp i tävlingen, som bland annat bedöms utifrån hur lagen har arbetat och löst ett problem.
Även öppenhet mellan lagen bedöms, exempelvis kan lagen byta komponenter med varandra allt eftersom dessa har byggts.
iGem startades 2004 av Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston. En kvaltävling hålls i Amsterdam i oktober där alla lag i en världsdel tävlar mot varandra. Därefter går en tredjedel av de bästa vidare till finalen på MIT.
Uppsala-Sweden är i år enda tävlande från Sverige.