Videon är inte längre tillgänglig
Av cirka 30 000 studenter beräknar Uppsala kommun att cirka 1 000 inte är skrivna i Uppsala trots att de bor här. Om allihop folkbokförde sig i Uppsala kommun skulle det innebära ett tillskott på elva miljoner kronor via utjämningssystemet. Det berättar Jan Malmberg, ekonomidirektör i Uppsala kommun.
– En del kan tycka att det inte är så mycket pengar, men jag tycker att det är så pass mycket att vi kan göra en ansträngning eftersom studenterna ändå finns här.
Det är en anledning till att Uppsala kommun tillsammans med Skatteverket bedriver en folkbokföringskampanj bland studenter. Målet är att göra fler upplysta om att det faktiskt är lag på att skriva sig där man bor.
– Dels för att det ger oss en intäkt, dels för att vi får bättre möjligheter att möta studenternas behov. Får vi intäkter för de som vistas här så får vi också ökade möjligheter till bättre cykelvägar, arenor och sportanläggningar som även studenterna kan hyra in sig i.
Varje ny student som bor i Uppsala och som ser till att folkbokföra sig i kommunen beräknas ge 11 000 kronor till den kommunala plånboken. Då kan nämligen kommunen visa att man har en ännu större befolkningsökning, med fler studenter som innebär kostnader, och få del av mer kommunala utjämningsmedel. Syftet med utjämningsmedlen till olika kommuner är att skapa likvärdiga förutsättningar i kommunerna oavsett strukturella förhållanden.
På Uppsala kommuns hemsida riktas ett tack till alla dem som sett till att folkbokföra sig där de bor. Förutom att hjälpa till med stadens finanser framhålls att den som folkbokfört sig rätt kan söka barnomsorg i kommunen, få posten till rätt adress och få välkomstpresenter från kommunen.
Jan Malmberg tror att det främst är studenter som behöver upplysningen att de ska skriva sig på rätt ort.
– De flesta som flyttar in brukar ju vara noga med att skriva sig där de bor, barnfamiljer som behöver barnomsorg till exempel. Men vi märker att också studenter blir duktigare på det här.
Själv var han inte lika duktig när han pluggade i Linköping och fortsatte vara folkbokförd i Finspång. Men då fanns inte den lag som finns i dag, förklarar Jan Malmberg.
Skatteverket använder folkbokföringen som den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige. Till exempel påverkas folkbokföringen var individen ska betala sin skatt och rösta, och rätten till barnbidrag och bostadsbidrag är beroende av att man är folkbokförd.