– De utsätter sig för en jättestor säkerhetsrisk, säger fastighetsförvaltaren Mikael Thanger.
Studentstaden som är Uppsalas största förmedlare av studentbostäder med över 4 000 hushåll genomförde i augusti kontroller och reparationer av all brandskyddsutrustning i deras korridorboenden. Syftet var att se till att allt fungerade.
Nu en och en halv månad senare gjordes ytterligare en kontroll. Då var omkring 15 procent av allt skydd förstört.
– Vi ser det som mycket oroväckande att så mycket har saboterats på så kort tid. Studenterna verkar inte förstå att grejerna finns där för deras skull, säger fastighetsförvaltaren Mikael Thagner.
Bland annat har flera brandsläckare tömts helt på skum i samband med fester. Men framför allt är det spisvakter och automatiska dörrar som råkar illa ut. Dörrarna stängs av sig själva i syfte att isolera en eventuell brand och hindra den samt den giftiga röken från att sprida sig. Men de får sällan förbli stängda.
– Studenterna säger att de är jobbigt att gå och öppna dem hela tiden så ofta skruvar de loss själva dörrstängaren eller sliter ner den helt, säger Johan Korpe som är fastighetstekniker vid Studentstaden och den som dagligen ser över och reparerar den här typen av skador
Vad gäller spisvakterna så väcker även de stor irritation. Apparaten ser till att eltillförseln stängs av i fall det exempelvis sker en torrkokning, samtidigt som en brandvarnare kopplad till spisen börjar tjuta.
– Det slutar ju pipa när röken lagt sig. Men i stället för att vänta rycker och sliter de ner de brandvarnarna så att de går sönder, säger Johan Korpe.
Benjamin Wilson bor i studentkorridor på Kantorsgatan och han menar att spisvakterna börjar pipa alldeles för lätt samt att folk oftast inte vet hur man ska stänga av dem.
– De tjuter av minsta lilla och vi får ingen information om hur de fungerar. Jag vet att det finns en knapp som man kan trycka på men många verkar inte ha koll, säger han.
Även Emelie Lambertz tycker att informationen om brandskyddet är dåligt.
– Jag hade ingen aning om varför dörrarna ska vara stängda, vi ställer upp den ibland men nu kommer jag verkligen att tänka på att den ska vara stängd när jag vet att det är av säkerhetsskäl, säger hon.
Enligt Mikael Thanger och Johan Korpe får studenterna löpande information om hur all brandförebyggande utrustning fungerar och vad den fyller för syfte.
– Dels informerar vi dem om det när de flyttar in, sen skickar vi ut information och så fort vi ser exempelvis en förstörd spisvakt som vi reparerar så tar vi ett snack med de boende. Men det verkar inte vilja lyssna. Jag får känslan av att de inte bryr sig därför att de bor här under så kort tid och inte tror att något ska hända, säger Johan Korpe
Att byta ut och laga brandskyddsutrustning tar enligt Studentstaden upp mycket tid och kostar ofta över tusen kronor per gång. Men bostadsförmedlaren har aldrig gjort någon polisanmälan eller krävt skadestånd.
– Det är omöjligt om man inte tar personen i akten. Just nu håller vi på att ta fram ytterligare informationsmaterial. Förhoppningsvis tar studenterna till sig det därför att det är de som bor här och det är de som råkar illa ut om någonting händer, säger Mikael Thanger.