Efter besöket vill han öppna liknande studentpooler på andra universitetsorter. Poolen startade som ett första projekt i början av 2000-talet men lades ned när Försäkringskassan organiserades om. En nystart gjordes förra året.
Hur många har ni erbjudit jobb?
– Vi har hittills tagit in två kullar om 15 personer vardera.
Vad gör dom?
– De är anställda på en viss procent och hjälper oss att handlägga olika ärenden inom föräldraförsäkringen. De plockar ärenden från olika kassor i landet där vi har köer eller arbetstoppar och under somrarna då trycket är högt.
– Samtidigt så tjänar de pengar och får in en fot på arbetsmarknaden.
Vad tjänar Försäkringskassan på poolen?
– Förutom att vi får hjälp med att beta av köerna så kan vi visa att vi är en bra arbetsgivare med intressanta arbetsuppgifter. Många av de här studenterna är attraktiva på arbetsmarknaden och sådana vi gärna skulle vilja ha i vår organisation i framtiden. En del vill säkert jobba här.
Vad studerar de?
– Just nu har vi många jurister. Men vi har också socionomer, ekonomier och psykologstuderande i poolen. De flesta är i början av sin utbildning.
Kan de bara hoppa in på jobbet?
– Nej. De får en utbildning först. Många statliga verk tar hjälp av studenter på något sätt. Men jag tror vi är först med att starta en studentpool och skräddarsy ett utbildningsprogram för de som antas. De utbildas till handläggare.
Hur stort är intresset?
– Mycket stort. Vi hade ett hundratal sökande till de 15 senaste platserna.
Varför finns inte studentpoolerna på fler platser?
– Efter att ha sett det här funderar jag på att sprida modellen till andra studentstäder, främst i storstadsregionerna där det är mycket rörelse. Stockholm, Göteborg, Malmö …
Två personer har hittills anställts som handläggare. Hur många kommer att få jobb?
– Det återstår att se. Vi kan inte lova att alla får jobb. Det beror på hur personalsituationen på försäkringskassorna ser ut. Men det här är spännande för alla.
Ni som alla andra har väl stora pensionsavgångar de kommande åren?
– Ja, och den åldergrupp som fattas är personer mellan 35 och 50 år. Vi har en stor grupp som är mellan 50 och 65 och en grupp i åldern 20–35 år. De gäller att få dem att jobba kvar längre.