Studenter fick lära sig om "kulturell smärtyttring"

Studenter vid fysioterapeutprogrammet fick lära sig att människor från mellanöstern ljuger för att få den vård de vill ha. Flera eleverna valde att anmäla händelsen till rektorn, men föreläsaren menar att situationen har blivit förvrängd.

Studenter på Uppsala universitet fick lär sig om kulturell smärtyttring.

Studenter på Uppsala universitet fick lär sig om kulturell smärtyttring.

Foto: Bendiksby, Terje

Uppsala2021-06-16 21:00

Studenter på fysioterapeutprogrammet vid Uppsala universitet fick förra året lära sig att personer från andra länder överdriver när de söker vård, kallat "kulturell smärtyttring". 

– Läraren sa att människor från mellanöstern ljuger och gråter som ett socialt spel för att få den behandling som de vill. Det kändes som hon kallade mig för lögnare, säger studenten Mohammad till P3 Nyheter. 

Han är själv född i Syrien och kände sig utpekad av föreläsaren. Därför valde han att tillsammans med flera andra studenter anmäla händelsen till rektorn och kursansvarig. Till P3 Nyheter säger föreläsaren att det blivit ett missförstånd och att hen inte haft för avsikt att kränka någon. 

undefined
Föreläsaren menar att hennes ord blivit förvrängda.

Studierektorn Lena Zetterberg vid Uppsala universitet menar att det inte är säkert att situationen gick till så som studenterna beskrivit den.

– Personen är läkare på Akademiska sjukhuset och föreläsare. Om föreläsaren har sagt det på det sättet så är det naturligtvis inte okej. Men självklart får personen fortsätta föreläsa, hen hävdar att det som sagts har blivit förvrängt. Efter samtal med kursledaren så får personen fortsätta undervisa och har gjort det under våren utan problem, säger hon.

Lena Zetterberg menar även att de vidtagit åtgärder genom att föra diskussioner med föreläsaren och inom programmet. Däremot har ingen tagit upp situationen med klassen, utan besvarade endast studenterna som skickade in anmälan. 

– Vi tänkte inte att vi skulle prata med alla då, det måste vi göra om och göra rätt. Vi kommer att hantera det inför kursstarten till hösten, men vi har inte kommit så långt än, säger Lena Zetterberg.

Eftersom ni inte valde att prata med den berörda klassen, finns det då en risk att era elever senare möter patienter i arbetslivet med det här synsättet? 

– Nej, vi tror inte att ett enskilt uttalande har en stor påverkan. Det som förmedlas på programmet är en helt annan inställning till människors upplevelse av smärta. Den är individuell och kan inte värderas. Det är tydligt genom vårt program och vi tror att vi är tydligare än ett enskilt uttalande. Vi har en kurs som handlar om smärta och om det har sagts på det här sättet så tror vi inte att det är det som genomsyrar programmet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!