1 000 studenter i protest mot flytt

Uppsala studentkårs namninsamling döpt till "Rädda campus Gamla Torget" har nästan 1 000 underskrifter. I dag äter ett hundratal av studenterna sin lunch på lokalernas golv. De vill visa att det redan är trångt, och att planen på att fösa in 700 studenter till är ohållbar.

Ungefär ett hundratal studenter åt lunch på golvet för att protestera mot förslaget. Namninsamlingen för samma ändamål har nästan 1000 underskrifter.

Ungefär ett hundratal studenter åt lunch på golvet för att protestera mot förslaget. Namninsamlingen för samma ändamål har nästan 1000 underskrifter.

Foto: Alva Kledzik

Uppsala2025-01-29 12:51

Michael Johansson är kårsekreterare i studentkåren och har varit engagerad i lokalfrågan i ett halvår. Han menar att studenternas arbetsmiljö är i fara. Det finns nämligen planer på att flytta Sociologiska institutionen och Institutionen för socialt arbete från Campus Engelska Parken till Campus Gamla Torget.

Det betyder att 3 250 helårstuderande studenter som håller hus på campus Gamla Torget kan bli 700 fler.

Hur en sådan flytt ska gå till utan att försämra arbetsmiljön för studenterna är oklart, menar Michael Johansson.

– Vi kan inte stötta en förändring som inte leder till att vi får fler studieplatser och vi vill ha garantier innan ett beslut fattas. Vi vänder oss inte nödvändigtvis emot flytten. Vill de undervisa oss på månen så får vi ha det så, men vi vill ha pentry, mikrovågsugnar, studieplatser och att vi ska kunna trivas, säger han.

undefined
"Vi vill ha garantier innan ett beslut fattas", säger Michael Johansson.

Runt ett hundratal studenter var på plats vid lunchtid på onsdagen för att delta i protesten.

– Vi får knappt plats som det är nu och brukar sitta på golvet. Så var ska vi va? Var ska vi sitta? säger Fatima Gillbrand.

– Vi kanske får gå någon annanstans för att plugga eller äta och då förflyttas problemet till andra lokaler i stan, fyller Amanda Käll Jönsson i.

undefined
"De lägger väldigt stor vikt vid salar men glömmer att studieplatser är väldigt centralt också. Till exempel tysta salar. Jag som har koncentrationssvårigheter kan inte sitta där det är massa stök", säger Elias Nordlöf.
undefined
Amanda Käll Jönsson, Fatima Gillbrand, Elissa Nilsson och Elias Nordlöf (fv) pluggar freds och utvecklingsstudier och deltog alla i protesten.

De har förståelse för att det i grunden är en budgetfråga, men menar att universitetet borde kunna hitta en bättre lösning.

– De försöker alltid skära ner, men jag tror att de äventyrar utbildningens kvalité, säger Elias Nordlöf.

En flytt av samhällsvetenskapliga institutioner har varit på tapeten i tio års tid. Anledningen till att demonstrationen blivit aktuell nu beror på att nya beslut skulle fattas i februari, men dessa har blivit uppskjutna till april. Universitetets arbetsgrupp som jobbar med lokalfrågan håller fortfarande på att ta fram ett ekonomiskt underlag för att kunna rättfärdiga flytten.

undefined
Flera studenter påtalar att det är ett stort problem att det inte finns tillräckligt många studieplatser i centrala Uppsala. Att låta fler institutioner trängas kan inte vara den enda lösningen, menar de.

Mattias Martinson är ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap och leder arbetsgruppen.

– Sedan pandemin har vi haft för många lokaler, men redan innan pandemin tog man i lite, man trodde att verksamheten skulle bli större än vad den blev. Vi har dragits med för stora lokaler på långa kontrakt och vi har idag ett stort behov av att skärpa upp ekonomin.

undefined
Konflikten gäller den planerade flytten av Sociologiska institutionen och Institutionen för socialt arbete från Campus Engelska Parken ned till Campus Gamla Torget.
undefined
Konflikten gäller den planerade flytten av Sociologiska institutionen och Institutionen för socialt arbete från Campus Engelska Parken ned till Campus Gamla Torget.
undefined
Idag huserar Sociologiska institutionen och Institutionen för socialt arbete på Engelska parken.

Fördelen med att öka antalet studenter i lokalerna är att den totala hyreskostnaden för alla parter på Gamla Torget kommer att bli lägre. Eftersom de pengar som ska gå till både utbildning och lokaler tillhör samma pott, ser Mattias Martinson att lägre lokalkostnader kommer att leda till mer undervisning.

– Alla nya studenter kommer att få plats förutsatt att dygnet utnyttjas bättre. Föreläsningar kommer att behöva ligga tidigare och senare än nu.

undefined
Mattias Martinson är ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Han menar att en flytt är nödvändig för att sänka hyreskostnaderna för samhällsvetenskapliga instutioner. Då kan mer pengar gå åt undervisning.

Vad gäller studieplatserna förklarar Mattias Martinson att det är lite av ett olösligt problem.

– Fler studieplatser gör återigen att vi måste ta pengar från undervisningen. Som det är nu har man redan behövt skära ner på undervisning för att spara in.

Han tror att de kan ordna omkring 150 nya studieplatser, vilket förvisso är lite jämfört med antalet nya studenter. Men om flytten inte blir av riskerar i stället studenterna att förlora ett våningsplan – där pentry och mikrovågsugnarna finns. Det våningsplanet kommer då att hyras ut. 

– Knäckfrågan är egentligen: Varför finns det bara två dåliga alternativ för oss, och inte ett tredje som är mycket bättre, undrar kårsekreteraren Michael Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!