Studentbostäder vid Ekonomikum blir regeringsfråga
De planerade studentbostäderna vid Ekonomikum i Uppsala blir ännu mer försenade. På fredagen skickade länsstyrelsen i Uppsala ett stort antal överklaganden vidare till regeringen.
- En del personer har inte varit berättigade att klaga och deras överklaganden har avvisats. Just i dag har vi avvisat åtta överklaganden som lämnades in för sent.
Dessa åtta för sent inkomna överklaganden kom från personer som bor vid Luthagsesplanaden, mitt för parken där husen skulle byggas.
- Ändå är det två stora högar med handlingar som vi skickar vidare till regeringen, troligen redan i dag. Jag har inte räknat dem exakt, men det rör sig om 60-70 ärenden.
Protester från start
Byggplanerna väckte protester redan från början. Närboende menade att studenthusen skulle inkräkta på grönytorna och kraftigt försämra stadsbilden i kvarteret. De befarade att luften ska försämras om gaturummet sluts av de planerade husen. En protestlista samlade närmare 1000 underskrifter.
Förslaget ändrades flera gånger innan Uppsala kommun fattade beslut om detaljplan. Den överklagades till länsstyrelsen, som 22 augusti avslog dessa klagomål och fastställde detaljplanen.
Det är överklagandena av detta länsstyrelsebeslut som nu går vidare till regeringen.
Uteblivet bidrag
Nu är det osäkert om bygget överhuvud taget blir av. I budgetpropositionen föreslog den nya borgerliga regeringen att räntbidraget för byggande av mindre hyreslägenheter ska avvecklas vid årsskiftet. Detta besked gör att Uppsalahem funderar på att lägga ned flera byggprojekt som inte hinner starta före 31 december i år.
Utan bidrag skulle varje studentbostad bli 500 kronor dyrare per månad och kosta 3 300 i stället för 2 800 kronor. Detta anses ohållbart och kan äventyra hela projektet.
- Cirka 40 miljoner kronor går förlorade om studentbostäderna vid Ekonomikum inte hinner börja byggas före årsskiftet, säger Roger Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!