Studentboende tvingas stänga

Ett smidigt sätt att lösa bostadsbristen bland studenter visade sig bli en brandfara. Trots att fastighetsägaren haft månader på sig att åtgärda bristerna på studentboendet har det inte gjorts och nu är de så allvarliga att huset inte får användas till boende alls.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-06-25 18:37

Det var under onsdagen som studenterna på Sparrisgatan 2 i Årsta fick ett mail där det meddelades att huset förlagts med nyttjandeförbud, det vill säga att det inte skulle kunna bo kvar. Boende på övervåningen fick veta att de var tvungna att utrymma omedelbart, medan hyresgästerna på undervåningen kan bo kvar till den 24 augusti, ett besked som kom som en överraskning för studenterna.

– Jag blev väldigt förvånad när jag läste mailet, säger Emma Sundberg som bor längst bort i en av korridorerna.

Hon flyttade in i vintras i samband med att hon började plugga i Uppsala och var glad över att ha lyckats få ett förstahandskontrakt efter att bara ha köat några månader.

– Det känns inte roligt att behöva börja om från början igen med att leta boende.

Har du hunnit prata med hyresvärden än?

– Nej, jag har försökt komma i kontakt med dem under dagen men inte lyckats.

Hyresgästerna har enligt kontraktet tre månaders uppsägningstid, men nu får de alltså bara två månader på sig att hitta nytt boende.

Är det något du kommer protestera mot?

– Nej, jag orkar inte ta den fighten.

Studentboendet på Sparrisgatan 2 ägs av det privata Fastighetsbolaget Årsta 85:1. Huset var tidigare ett vårdboende som fastighetsägaren för ett år sedan omvandlade till studentkorridorer. Rummen administreras i sin tur av Studentboet, som är Uppsala studentkårs bostadsförmedling.

Brandförsvaret genomförde en inspektion i mars i år och sedan dess har alltså fastighetsägaren haft drygt tre månader på sig att åtgärda de allvarliga brister som då konstaterades. När brandförsvaret under tisdagen genomförde en ny inspektion konstaterades att en del åtgärder vidtagits, men att bristerna fortfarande var så pass grava att ingen borde bo i huset. Göran Carlsson på Uppsala brandförsvar förklarar att den värsta bristen finns i ventilationssystemet.

– Som det ser ut nu så skulle röken sprida sig till de andra rummen och ut i korridoren om det började brinna i ett av rummen. Sen så är utrymningsvägarna bristfälliga och det saknas automatiska brand- och utryckningslarm.

UNT har sökt Håkan Jansson som är vd för Fastighetsbolaget Årsta 85:1, men när vi slutligen når honom på telefon vägrar han svara på våra frågor. Vi får däremot kontakt med Studentboet och deras bostadsansvarige Stella Papasotiriou. Enligt henne var uthyrningen till studenter ett kortsiktigt projekt, eftersom ägaren inom några år planerade att sälja fastigheten och marken vidare.

– Vi tycker att det är väldigt tråkigt att det har blivit så här. Samtidigt är det viktigt att de bostäder som erbjuds är trygga och säkra att bo i.

Hon berättar att många av hyresgästerna, som nu blir av med sitt boende, hört av sig och är oroliga.

Vilket ansvar har Studentboet i det här?

– Jag tycker inte att vi har något ansvar i det här. Det är fastighetsägaren som har ansvar för att se efter brandskyddet. Men vi vill ju att det här ska gå så smidigt som möjligt för studenterna, därför har vi tagit hand om kontakten med hyresgästerna.

Vad tänker du kring att ni samarbetat med den här fastighetsägaren?

– Det finns en stor bostadsbrist och syftet med att samarbeta med små hyresvärdar är att öka utbudet av studentboenden.

Kände ni till bristerna i brandskyddet?

– Genom studenterna fick vi reda på att fastigheten hade brister, men det är fastighetsägaren som har haft kontakt med brandförsvaret, inte vi. Han har dessutom försäkrat oss om att bristerna skulle åtgärdats. En del har också fixats, larm har exempelvis installerats. Så vi trodde att allt skulle ordnas. Vi har inte haft tillräcklig kompetens för att kunna bedöma eller förutse att det skulle sluta så här.

Vad har ni fått för besked från fastighetsägaren nu?

– Att han kommer att lägga ner uthyrningsverksamheten helt. Han säger att han inte har möjlighet att gå in med de åtgärder som krävs för att avhjälpa bristerna.

Enligt hyreskontrakten har de boende tre månaders uppsägningstid, men några alternativa boenden kommer inte att erbjudas under uppsägningsperioden.

Däremot kommer Studentboet försöka se om hyresgästerna kan bo kvar under hela uppsägningsperioden och ge dem förtur till Studentboets övriga boenden.

Finns det boenden så det räcker till samtliga?

– Nej det gör det inte.

För Emma Sundberg och de andra studenterna väntar nu två månader av bostadsjakt.

– Om det inte löser sig får jag helt enkelt flytta hem till mormor och morfar i Gävle och pendla in till Uppsala.

59 studentrum

Enligt brandförsvarets protokoll finns det totalt 59 studentrum i fastigheten, varav 27 ligger på den nu utrymda övervåningen. Många av de studenter som bor i rummen befinner sig på sina hemorter under sommaren. De sex-sju studenter som enligt uppgifter till UNT bor kvar i rummen har fått flytta in i lediga rum på bottenvåningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!