Studentflaken betyder fest och firande, men flera allvarliga olyckor har inträffat i landet de senaste åren. 2014 var särskilt olycksdrabbat, med tolv olyckor där bland annat en person slog huvudet i en bro och en annan klämdes mellan två flak. Förra året dog en student i Visby sedan han ramlat ner från ett traktorsläp och blivit överkörd.
Normalt sett är det inte tillåtet att åka på lastbilsflak eller traktorsläp – men man kan få tillstånd av polisen vid studentfirandet. Då ska man ange bland annat var man ska åka, hur många som ska åka med och vem som är ansvarig för det hela.
SE MER: TV – Följ med på studentflaket 2016
Hur släpet ska se ut finns det också regler för, bänkar måste sitta fast och det måste finnas skyddsräcken som är tillräckligt höga. På flaket ska det också finnas en nykter flakvärd som hela tiden kommunicerar med den som kör ekipaget. Efter olyckorna 2014 rekommenderar polisen att man har två flakvärdar så att det finns ordentlig uppsikt över vad som händer på flaket. Numera har man också vad man kallar "nolltolerans" mot flak som inte uppfyller kraven – då blir det ingen flakfärd alls.
Hur är det med alkoholen då? Här gäller samma regler som alltid – är du över 18 år men under 20 får du inte dricka eller ha med dig något starkare än folköl på flaket. Kommunen kan också ha lokala föreskrifter om alkoholförbud.
För att undvika tragedier tipsar polisen på sin hemsida också om hur man själv som student kan göra färden säkrare.
1. Håll i dig och sprid ut er. Polisen varnar för att släp har vält när alla studenter hängt vid ena sidan.
2. Håll armar och ben innanför räckena.
3. Gå på och av släpet efter klartecken från flakvärden.