Strupsång och buskspel på Linnés stämma

En spelmansstämma i miniformat hölls på lördagseftermiddagen på Linnés Hammarby inom ramen för Uppsala Linnéfestival.

Harry Sandh spelade fiol, Hans Odöö spelade Linné och Rolf Barck-Holst gitarr på spelmansstämman under äppelträden vid Linnés Hammarby på lördagseftermiddagen.

Harry Sandh spelade fiol, Hans Odöö spelade Linné och Rolf Barck-Holst gitarr på spelmansstämman under äppelträden vid Linnés Hammarby på lördagseftermiddagen.

Foto: Linus Höök

Uppsala2008-08-09 16:37
Såväl sedvanligt buskspel som ryskmongolisk strupsång stod på programmet som övervakades av Carl von Linné i Hans Odöös gestaltning.
Linnéstämma. Girilal Baars exotiska strupsång var ett av inslagen på Linnés stämma på Hammarby utanför Uppsala under lördagen. Evenemanget övervakades förstås av Carl von Linné själv, i Hans Odöös gestaltning (i bakgrunden). Foto: Linus Höök
Det klingar av buskspel lite varstans under äppelträden vid Linnés Hammarby, när vi besöker Linnés stämma under lördagseftermiddagen.
- Det är lite färre människor här än förra året. Då var det omkring 300 personer i publiken, minns en av spelmännen, gitarristen Rolf Barck-Holst.

För att i nästa stund stämma upp Gånglåt från Äppelbo tillsammans med sina medmusikanter för tillfället, Harry Sandh, Hans Lundgren och Marita Hörk. Innan dess har han också hunnit berätta att de ska följas åt till Allsång på Liljekonvaljholmen i Uppsala på söndagseftermiddagen som han dessutom ska leda.
Strax före har Uppsalabaserade kompositören och ljudkonstnären Girilal Baars fått övriga folkmusiker att tystna och lyssna till strupsång som han har lärt sig i Tuva, en ort nära Mongoliet. Detta till eget ackompanjemang på stränginstrumentet doshpulur.
Några få sällskap sitter och fikar runt omkring i trädgården. Vid ett av borden sitter "munspelsgumman" Karin Tagbring. Hon har med sig flera olika munspel som hon gärna spelar på, till exempel ett som är bara två centimeter långt.
Strax därpå väller ett trettiotal personer ut från själva huset, där Hans Odöö i rollen som Linné förevisat sitt hem. Det är ungefär den 3 000:e gången som han har iklätt sig rollen sedan 1978.

Nytt i år är att Uppsala Linnéfestival, som tidigare kallats Linnéveckan, pågått i två veckor. Hans Odöö har tidigare varit ensam arrangör. För arrangemangen kring årets Uppsala Linnéfestival svarar några av aktörerna i samband med fjolårets Linnéjubileum: Uppsala universitet, Uppsala kommun, Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska Linnésällskapet. Cecilia Bergström på Linnémuseet i Linnéträdgården menar att besökarna definitivt har varit fler än vad de brukade ha innan förra årets Linnéjubileum.
- Dessa två veckor har vi hittills haft 1 423 besökare. Det kan jämföras med sommaren 2006 då vi hade 4 500 personer under hela vårt öppethållande under juni till augusti, säger hon.
Men Per Erixon, informatör på Botan, säger att besöksantalet i Botaniska trädgården, Linnés Hammarby och Linnéträdgården har varit lägre än förut. Ännu är inte sammanräkningen av säsongens besökssiffror färdig, men han menar ändå att trenden är tydlig.
- Det har varit lite dåligt väder i sommar för den här typen av turistbesök. Antingen har det varit hett och soligt och då vill folk bada, eller också har det regnat. Men de dagar det har varit mellanväder har vi haft bra med besökare i Botan, säger Per Erixon.

Hans Odöö tycker sig märka av en viss "Linnétrötthet" hos publiken i år.
- Det är betydligt färre än förr som sett mina framträdanden. Men under fredagens regnväder var det faktiskt 22 stycken som lyssnade i Linnéträdgården under sina paraplyer, berättar Hans Odöö.
Han är också kritisk till årets annonsering av evenemangen som han menar varit bristfällig.
- Det där får vi arrangörer ta upp under vår utvärdering och dra lärdom av, säger han.
Inte lägger Hans Odöö av sig Linnékostymen för att Linnéfestivalen slutar heller. 26 augusti använder han den igen i Paris. Där firas nämligen utgivningen av Systema Naturae X, den del av Carl von Linnés bokverk där djuren får sina latinska namn, med en internationell zoologkonferens. Och nästa dag ska han använde allongeperuken och den gröna rokokorocken på en konferens i Uppsala för röntgenläkare.
- The Linnéshow goes on, säger han och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om