Det är budskapet i en nationell strokekampanj som startar i dag fredag.
- Undersökningar visar att alldeles för få känner igen en akut stroke och vet hur de ska agera. Kan vi ändra på detta kommer betydligt fler än i dag att snabbt kunna få effektiv vård för sin stroke, säger Erik Lundström, neurologläkare vid Akademiska sjukhuset och lokal ledare för kampanjen i Uppsala län.
De allra flesta fallen av stroke är hjärninfarkter, som orsakas av en blodpropp som täpper till blodförsörjningen till en del av hjärnan. Ju längre blodproppen finns kvar, desto fler nervceller i hjärnan kommer att duka under.
- Varje minut som hjärnan utsätts för syrebrist vid en hjärninfarkt dör två miljoner nervceller. Därför är det extremt viktigt att patienterna snabbt kommer till sjukhus så att de kan få effektiv behandling med läkemedel som löser upp blodproppen, säger Erik Lundström.
Stora studier på patienter visar att den blodproppslösande behandlingen för att ha någon som helst effekt måste ges inom 4,5 timmar efter det att patienten fick sina första symtom. Men helst bör den sättas in betydligt tidigare än så.
- Om den propplösande behandlingen påbörjas inom 90 minuter kommer tre gånger fler patienter att bli helt återställda jämfört med om den påbörjas tre till 4,5 timmar efter att patienten började få sina symtom, säger Erik Lundström.
Det är bara vid hjärninfarkter som propplösande behandling kan användas. Om slaganfallet orsakas av en hjärnblödning kan propplösande behandling vara direkt livsfarlig.
- Därför krävs en undersökning med skiktröntgen av hjärnan för att se om slaganfallet orsakas av en propp eller blödning innan behandlingen sätts in. Det är synnerligen viktigt att vi på sjukhuset kan genomföra denna undersökning utan dröjsmål när patienten kommit hit, säger Erik Lundström.
I dag får ungefär var åttonde patient med stroke som kommer till Akademiska sjukhuset propplösande behandling. Han tror att andelen som får denna behandling skulle kunna vara betydligt högre om fler lärde sig hur symtomen på stroke kan se ut och inte dröjde med att ringa 112.
- Men också när symtomen är lindriga och snabbt går över av sig själv är det viktigt att patienten kommer till sjukhuset och undersöks. Då kan ofta medicinsk behandling sättas in som minskar risken för att senare utveckla en större hjärninfarkt, säger Erik Lundström.
Mer information om kampanjen finns på http://www.strokekampanjen.se/.
Strokekampanj ska rädda liv
Tiden är A och O vid slaganfall i hjärnan, stroke. Om fler lär sig känna igen symtomen vid stroke och snabbt slå larm kommer i slutänden fler liv att räddas och fler slippa bestående handikapp efter slaganfallet.
Varje dag sedan Bengt Gravåhs fick stroke har hustrun Birgit besökt honom på Akademiska sjukhuset.
Foto: Pelle Johansson
25 000 - 30 000 drabbas varje år
Stroke är samlingsnamn för hjärninfarkt, hjärnblödning och hjärnhinneblödning. 85 procent av alla fall av stroke är hjärninfarkter.
I Sverige insjuknar årligen 25 000 till 30 000 personer i stroke och mellan 8 000 och 9 000 dör till följd av slaganfallet.
Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Av dem som överlever får var femte så svåra handikapp att de kräver hjälpinsatser dygnet runt.