Striden om vaccinfabrik hårdnar

Striden om en vaccinfabrik hårdnar. Företrädare för Uppsala län anser att utredare Lars Rekke vägrar se Uppsalas möjligheter och vänder sig nu direkt till regeringen och läkemedelsindustrin.

Uppsala2007-01-18 20:18
Lars Rekke har just överlämnat sin utredning om förutsättningarna för en Svensk tillverkning av vaccin mot fågelinfluensa till socialdepartementet. Där förordar han att regeringen undersöker om företaget SBL Vaccin i Solna klarar att bygga upp en vaccintillverkning i landet.
- SBL Vaccin är det enda företag som uttryckt intresse av att förvärva teknik och en tillverkningslicens för vaccin från ett internationellt bolag. De anser att de kan bygga vidare på den infrastruktur de har i dag och gör själva bedömningen att de kan bygga upp en kostnadseffektiv tillverkning, säger Lars Rekke.

Färdig fabrik
Den ståndpunkten delas inte alls av företrädare för Uppsala län. Curt Nilsson vd för Stuns har jobbat hårt för att vaccinet ska tillverkas i Pfizers tomma sprutfabrik i Fyrislund. Han har knutit kontakt med läkemedelsbolaget Glaxo från England och belgiska Solvay.
- Båda är intresserade av att förlägga tillverkning till Uppsala. Här står en färdig fabrik och väntar. Det kan inte bli billigare att bygga upp en ny i Stockholm. Vi har påpekat det här flera gånger för Rekke men han lyssnar inte, säger han.
Lars Rekke har också haft kontakt internationella företag som varit intresserade av ett samarbete med Sverige.
- Men ingen har varit villig att själva etablera en fabrik här. Förutsättningen har varit att regeringen betalar för det. Det kan kosta upp emot en miljard kronor. Det kan gå att få det billigare med SBL Vaccin och det anser jag att man ska titta på, säger han.

"Det vet mr Rekke"
Även Länsrådet Leif Byman vid Länsstyrelsen ställer sig frågande till Lars Rekkes slutsatser.
- Från både Solvay och Glaxos sida finns ett uttalat intresse av en etablering, säger han.
Företrädare för exportrådet vid Belgiska ambassaden i Stockholm har via e-post klargjort att Solvay och Glaxo är intresserade av att studera förutsättningarna i Sverige närmare och att en fabrik fortfarande är möjlig att bygga, "det vet mr Rekke".
Nu förbereder Länsstyrelsen ett seminarium för att visa Uppalas fördelar. Leif Byman har meddelat näringsminister Maud Olofsson och folkhälsominister Maria Larsson att de kommer att bjudas in tillsammans med bland andra företrädare för läkemedelsbolagen. De har dock ännu inte meddelat om de kommer att delta.
Lars Rekke säger att han varken valt eller valt bort Uppsala.
- Det är olyckligt att det har blivit en fråga om etableringsort. Mitt uppdrag har bara varit att utreda förutsättningarna för en vaccintillverkning i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om