Bengt Lundegårdh, som bor i området, har i flera år ifrågasatt placeringen av strandlinjen.
– Det började i planprocessen för detaljplanen år 2009 då jag och min fru upptäckte att Uppsala kommun hade lagt in en användargränslinje, som är en markering av planområdet, utanför stranden här i Vårdsätra. Den linjen blev senare i processen en strandlinje trots att den ligger i vassen upp till 40 meter ut från stranden. I grundkartan till detaljplanen finns den verkliga strandlinjen angiven, säger han.
Syftet med den antagna detaljplanen är att möjliggöra byggnation nya bostäder. Bengt Lundegårdh anser att stor del av den planerade bebyggelsen egentligen ligger inom strandskyddat område.
Han har överklagat till alla instanser.
– Problemet bottnar i att kommunen av okunskap använder felaktiga kartor som inte har rättsverkan i planprocesser. Felet är kvar i detaljplanen och ju längre tiden går desto mer "sant" blir det. Nu verkar alla tro att användargränslinjen är strandlinjen. Men det är två skilda saker. Fortsätter det så här kommer vi inte ha något strandskydd, säger han.
Bengt Lundegårdh säger att det är Mälarens medelvattenstånd som avgör var strandlinjen hamnar.
– Mälarens vattennivå är reglerad efter vattendom från 2015. Regleringen sker bland annat via Slussen i Stockholm. Strandlinjen är väl dokumenterad men det verkar inte Uppsala kommun vara medveten om, säger han.
Han vill att kommunen tydliggör strandlinjens placering i detaljplanen.
– Ingen vill ta i den här frågan. Det enda svar jag fått från kommunen är att en ansökan om ändring i planen kostar 18 500 kronor. Men jag är inte ute efter en planändring. Jag vill bara få det fastställt var strandlinjen ligger.
Ansvariga tjänstemän vid Uppsala kommun vill inte kommentera strandlinjen vid Vårdsätra utan svarar att detaljplanen har vunnit laga kraft.
Kommunalrådet Erik Pelling (S) säger att de använder kartmaterial från länsstyrelsen och att strandlinjens placering även påverkas av landhöjningen och årstiderna. Han tillägger att den aktuella detaljplanen har inneburit många fördelar för allmänheten.
– Hans sak har prövats i alla instanser.Man har naturligtvis rätt att överklaga och det är en process som finansieras av skattemedel. Som kommuninvånare bör man kanske ställa sig frågan om det är rimligt att driva en fråga så långt som Bengt har gjort. Visar det sig finnas ett behov att förändra kartmaterialet så är vi inte emot det, säger Erik Pelling.