Strid om skyddsarbeten

Uppsala län har haft ett lugnt första dygn på sjuksköterskestrejken. Men från fackligt håll irriteras man över hur arbetsgivaren agerat när det gäller skyddsplatser och ledigheter.- Man har bemött oss vidrigt i vissa fall, säger Agneta Wiberg, Vårdförbundet.

Uppsala2008-04-22 17:14
I länet har arbetsgivare och fack varit överens om vilka avdelningar som inte bör stänga helt om inte patienterna ska riskera skador. Efter förhandling har så kallade skyddsplatser upprättats på exempelvis neurologen (två platser), ortopeden (åtta platser) och på ögonkliniken som har två sjuksköterskor i beredskap.
- Här kunde arbetsgivaren visa att strejken skulle ha blivit samhällsfarlig och det har vi accepterat. Våra aktioner ska göra det besvärligt för arbetsgivaren, aldrig skada patienten, säger Agneta Wiberg.

Men på strejkens andra dygn finns det tecken på att arbetsgivaren struntar i åtgärderna, säger hon. Fortfarande finns fler skyddsplatser på avdelningarna än vad som står i varslet.
- Det har varit problematiskt på ortopeden och ögonkliniken. Det verkar som om man vill att verksamheten ska fortsätta som vanligt. Och då får vi diskutera hur vi ska gå vidare, om inte strejken får märkas.
- Jag måste också säga att arbetsgivaren agerat på ett vidrigt sätt när det gäller beviljade ledigheter och tjänstledigheter som plötsligt dragits in. I ett fall har inte ens ledighet beviljats då en nära anhörig avlidit, säger Agneta Wiberg.

Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, säger sig inte känna till det senare fallet.
- Nej, det kan jag inte kommentera. Men att ledigheter dras in och man kallas till extra tjänstgöring är ingenting ovanligt i vår värld. Det sker året runt. Och det är vi som leder och fördelar arbetet på sjukhuset.
Han säger att sjukhusledningen följer de spelregler som gäller för vårdkonflikten.
- Det vore oss främmande att försvåra eller förhala varslen. Men vi har ett fullt sjukhus och kan inte planera för vare sig strejk eller hur många akutfall vi får. Det har varit svårare än vi trott att komma ned i det antal skyddsplatser vi ska ha.
- Ett utbrott av vinterkräksjuka på två större avdelningar i måndags gjorde uppgiften ännu svårare då vi inte kan flytta dit patienter, säger Björn Ragnarsson.

I slutet av veckan väntar ledningen in konsekvensbeskrivningar för hur nästa varsel, lagt till 5 maj, kommer att slå mot vården. Sedan följer nya diskussioner om samhällsfarligheten med facket.
Enligt Agneta Wiberg var stämningen bland medlemmarna i länet mycket god på tisdagen.
- Alla vill ställa upp för bättre villkor. Problemet med det här jobbet är att alla vill jobba också, för sina patienters väl. Men vi känner ett starkt stöd att gå vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om