Innebandyalliansen och Upsala IF Friidrott vill bygga en sportanläggning i Gränby. Uppsala kommun planerar att delfinansiera satsningen genom ett föreningsbidrag på 14 miljoner om året i 25 år, totalt 350 miljoner, för att täcka kostnaderna.
Genom bolaget Uppsala Innebandyallians AB har de båda idrottsföreningarna beslutat att ge byggföretaget NCC i uppdrag att uppföra anläggningen. Innebandybolaget hävdar att man kan ge NCC kontraktet värt 265 miljoner kronor, utan att genomföra någon upphandling.
Men några andra byggföretag som vill vara med och konkurrera om uppdraget har överklagat till domstol. Byggföretagen menar att sporthallen enligt lag måste upphandlas. Innebandybolaget bryter mot lagen om offentlig upphandling genom sina planer på att köpa byggarbetena direkt av NCC, påstår byggföretagen i sitt överklagande.
En avgörande punkt är att Uppsala kommun tänker lägga in hundratals miljoner i projektet. Därmed finansieras idrottshallen med skattemedel och därmed måste det ske en offentlig upphandling, anser de klagande byggföretagen.
Informationen om att NCC ska få kontraktet har Innebandybolaget lagt ut på en hemsida för upphandlingar inom EU. Om ingen protesterar inom tio dagar efter att informationen lagts ut försvinner under vissa omständigheter skyldigheten att genomföra en upphandling. I och med att byggföretagen upptäckte informationen på hemsidan innan tio dagar passerat blir det hela nu en fråga för förvaltningsrätten.
Planerna på en innebandy- och friidrottsarenan vid Gränby sportfält har sedan tidigare prövats i domstol. I januari i år fastslog kammarrätten att Uppsala kommuns beslut att bidra med skattemedel till arenan bryter mot kommunallagen. I det upplägg som fullmäktige klubbat fanns ett privat leasingföretag med i bilden. Kommunens ekonomiska insats skulle innebära ett otillåtet stöd till en enskild näringsidkare, det vill säga leasingföretaget, ansåg domstolen.
Leasingföretaget är numera bortkopplat men liksom i det ursprungliga förslaget finns NCC med som tilltänkt entreprenör.
Efter den fällande domen i kammarrätten i januari förklarade kommunen att man inte skulle överklaga. Eftersom det nuvarande upplägget underkänts i domstol måste fullmäktige fatta ett nytt beslut med andra villkor, om man vill gå vidare med satsningen.
– Idrottsföreningarna måste först komma in med en ny ansökan. Eventuellt kan fullmäktige fatta beslut före sommaren, uppger kommunens näringslivschef Eva Sterte.