Fyrspåret skapar möjlighet för att köra tätare tågtrafik, vilket tillsammans med Uppsalas utbyggnad väntas locka fler resenärer. Fram till 2050 beräknas antalet tågresenärer i Uppsala mer än fördubblas, enligt Region Uppsalas prognos. Uppsala kommun bedömer att antalet resenärer till och med kan bli tre gånger så många fram till 2050 om man lyckas i ambitionen att få fler att resa hållbart.
Detta kräver att stationen byggs ut med fler spår och plattformar. Men det har seglat upp en kontrovers om vilket alternativ som ska väljas.
Trafikverket förordar som sitt huvudalternativ att man bygger en separat pendeltågsstation strax söder om Strandbodgatan. Detta ger minst trafikstörningar under byggtiden, och är förmodligen billigare än övriga alternativ, konstaterar Trafikverket i sin funktionsutredning.
Att lägga perronger söder om Strandbodgatan avfärdas dock helt av både Uppsala kommun och Region Uppsala. En separat pendeltågsstation uppfyller inte målen i den gemensamma avsiktsförklaringen om ett sammanhållet Resecentrum, som Trafikverket undertecknat, påpekar både kommunen och regionen i sina remissyttranden.
I stället vill både kommunen och regionen att nya spår läggs öster om den nuvarande stationen. Det innebär i sin tur att Lennakattens station får flytta till Bergsbrunnaparken, där den låg under den förra ombyggnaden av stationen.
Två andra alternativ som varit upp till diskussion bedömer Trafikverket vara orealistisksa: att bygga fler spår en våning ovanför de nuvarande samt att förlänga de nuvarande plattformarna. I båda fallen blir det både dyrare och mer tekniskt komplicerat än övriga alternativ.
Mattias Gyllenswärd, projektledare på Trafikverket, säger att även om en sydlig pendeltågsstation är Trafikverkets huvudspår så kommer man nu att gå vidare och utreda totalt tre olika alternativ. Förutom en separat pendeltågsstation handlar det om ett par varianter av att bygga nya spår vid Lennakattens station.
Han säger att det är för tidigt att säga när ett slutligt beslut kan fattas om hur stationen ska byggas ut. Men han betonar att det Trafikverket kan bekosta är kärnfunktionen, det vill säga en station som löser den trafik man tänkt sig.
Innebär det att kommunen och regionen kan få betala merkostnaden för en sammanhållen station som de förordar?
– Det är ett möjligt utfall av det hela. Men där är vi inte än, säger Mattias Gyllenswärd.