I september skrev personalen på enheten för försörjningsstöd ett brev till Arbetsmiljöverket om sin stressiga arbetssituation.Arbetsbördan har ökat sedan slutet av 2009 för nå sin höjdpunkt under våren 2010. Arbetstempot beskrivs som omänskligt.
Under perioden fick klienterna vänta längre på utbetalningar och besök, samtidigt som hot mot personalen blev allt vanligare. Under två längre perioder, under sommaren och hösten, fick väktare vara på plats vid enheten.
För att komma till bukt med den ökade mängden ärenden hyrdes personal in. Men lösningen har inte fungerat särskilt bra, enligt anmälan till Arbetsmiljöverket. Bland annat beror det på att extrapersonalen inte har samma kapacitet som befintlig personal.
Idag är det fortfarande stressigt på enheten.
– Stressen finns. Arbetsbördan är fortfarande tung, men när det gäller den vet man att det kommer att bli bättre, säger Nasrin Dadmand, lokalt skyddsombud på arbetsplatsen, som utifrån personalens arbetssituation har anmält ärendet till Arbetsmiljöverket.
Stefan Skarin är verksamhetschef på enheten för försörjningsstöd:
– Man kan bara hålla med personalen om att det har varit en tuff arbetssituation, säger han.
Nasrin Dadmand berättar också att personal har upplevt att förvaltningschefen Johan Bergman inte har någon förståelse eller känsla för sina arbetstagare. Det har lett till att personal känner sig uppgiven och kränkt och inte vågar ställa frågor om sin arbetssituation.
– Hans sätt att bemöta personal var på ett sätt som skapade en rädsla och då pratar vi om personal som har lång erfarenhet och är professionella, säger Nasrin Dadmand.
Johan Bergman har tagit del av den kritik som riktats mot honom som chef.
Tror du att personalen i dag skulle uppleva att du har förståelse och känsla för dem?
– Det är svårt för mig att säga. Det är väldigt viktigt för mig att få reda på vad det står för och det är väldigt olyckligt om man fortsätter att ha en förtroendeklyfta eller inte har förtroende för sin högsta chef. Det är därför som jag har träffat dem vid olika tillfällen för att beskriva hur vi i ledningen lyssnar på deras skrik på extra resurser, säger han.
Han säger att han har förståelse för hur medarbetarna reagerat på situationen.
– Jag vill ge medarbetare och personal credit, de har hanterat situationen helt rätt, jag kan förstå att de är uppgivna, jag kan förstå att de skriker på mer assistans och hjälp från ledningen, säger han.
Samtidigt säger han att förvaltningen har gjort så gott man har kunnat för att lösa situationen tillfälligt när den uppstod.
– Vi kunde inte i det läget fastanställa. Vi var tvungna att ta fram ett underlag för att kunna visa för politikerna att det här är en situation som gäller över tid.
Och tog ni fram det här underlaget tillräckligt fort?
– Vi hade säkert kunnat ta fram ett underlag tidigare men frågan är om vi hade fått samma kvalitet och samma innehåll som ledde till samma resultat, det vill jag låta vara osagt.
Något sorts misslyckande kan han också se i situationen.
– Det är klart att det är ett misslyckande på något sätt när man har en sådan situation att folk känner att de inte mår bra, säger han.
Från politisk håll har man nu fått klartecken att tillsätta tre extra tjänster.
Samtidigt har också antalet hushåll som får försörjningsstöd minskat.
– Det är inte alla kommuner som anställer fast personal och det är positivt. Sen kan man alltid önska att vi hade gjort det tidigare, nu så här med backspegeln när vi vet mera, säger Stefan Skarin.