Strejk inom privatvården

På tisdagen gick 320 anställda inom privatvården i Uppsala län ut i konflikt sedan arbets­givarna i Vårdföretagarna inte accepterat vare sig lönekravet från Kommunal eller medlarnas bud. Under tisdagseftermiddagen trappades konflikten upp med ytterligare varsel.

Uppsala2004-06-09 09:28
Tills vidare gäller anställningsstopp och övertidsblockad för vårdanställda på en rad privata boenden i länet, de mest kända är Gunillagården, Andreas Ands minne och Stiftelsen Göransgården, samtliga i Upp­sala.
Kommunal Uppsala län upplevde den första konfliktdagen som lugn.
— Vi har inte fått in några dispensansökningar. Effekterna av åtgärderna kommer att märkas när medlemmar blir sjuka och inte får ersättas, säger Mats-Ola Hjelm, ombudsman på Kommunal.

Arbetsgivarna sade nej
Arbetsgivaren tackade nej till medlarbudet på 480 kronor mer i månaden och motiverar sitt beslut: "Vårdbiträdena i privat­driven vård har över 300 kronor högre medellön, bättre arbetsmiljö och påverkansmöjligheter, än de offentligt anställda. Vårdföretagarna kan inte acceptera väsentligt högre lönelyft än de två procent som gäller för offentlig vård."
Kommunal räknar på ett annat vis.
— Inom kommun och landsting har avtalen 2003—2004 gett i genomsnitt 600 kronor mer per år. 480 kronor tyckte vi var på gränsen men valde att acceptera budet, säger Mats-Ola Hjelm.
Han väntar sig att nästa initiativ kommer från medlarna men att det dröjer en tid.
På tisdagen lade Kommunal ett nytt varsel för sina 15 000 privatanställda medlemmar. Från och med fredagen 18 juni råder mertidsblockad.
Blockaden innebär att de som arbetar deltid inte får öka sin sysselsättningsgrad, vilket skulle slå hårt mot de privata vårdföretagen som har en stor andel deltidsanställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om