Strejk hotar nya polishuset

Invigningen av nya polishuset i Uppsala kan försenas om elektrikerna lägger ned arbetet 10 maj. Bygget, som ska vara klart 15 juli, är nu i ett känsligt läge med slutinstallationer och en längre strejk skulle få stora konsekvenser.

Uppsala2004-04-30 00:00
Elektrikerförbundet har sagt upp kollektivavtalet och varslat om strejk. Parterna står långt ifrån varandra på en rad punkter. Anklagelser har haglat fram och tillbaka i ett slags skyttegravskrig under våren vilket nu lett fram till konfliktvarsel från midnatt natten till 10 maj.
Elektrikerförbundet (SEF) har begärt 9,6 procents löneökningar, arbetsgivarorganisationen EIO (Elektriska Installatörsorganisationen) har gått med på 5,3 procent.
SEF hävdar vidare att arbetsgivarna i praktiken vill avskaffa ackordssystemet, inte ge visstidsanställda del av lönepotten och dessutom kringgå lagen om anställningsskydd genom att själva styra turordningen.

"Oresonligt"
Fel på varje punkt, skriver EIO, som hävdar att man följer de lagar som finns. Arbetsgivarna anklagar facket för att vara oresonligt som nu drar in branschen i en konflikt för elfte gången på elva år. "Varslets omfattning står inte på något sätt i proportion till de frågor som Elektrikerförbundet väljer att varsla om", skriver förhandlingschefen Åsa Kjellberg Kahn.
Varslet omfattar totalt 34 större byggarbetsplatser, från lägenhetstornet Turning Torso i Malmö i söder till LKAB i Svappavaara i norr.
Polishuset kan ha valts med tanke på att slutdatum närmar sig.
— Om varslet faller ut kan det bli jobbigt. Hela projektet drabbas, säger Gert-Owe Strömnäs, projektledare på Skanska.
Uppsalaföretaget Sallén Elektriska har just nu 20 montörer på plats i polishuset. Stefan Daun, vd för Salléngruppen, säger att arbetet, som för deras del ska vara klart 1 juli, befinner sig i ett känsligt läge.

Kan begära forcering
— Vi håller på med driftsprovning och slutmontage. Om konflikten faller ut och blir längre än ett par dagar riskerar vi förseningar.
Konkret skulle en längre konflikt kunna innebära att Skanska begär så kallad forcering av underentreprenören för att klara slutdatum. En upptrappning av arbetstakten skulle då behöva ske i semestertider och en försening och fördyring av hela projektet kan bli svår att undvika.
— Ytterst drabbas beställaren, polismyndigheten. En strejk kan få till följd att man inte kan flytta in i tid, säger Stefan Daun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om