Utsikten är vidunderlig mot slottet och domkyrkan. Tur att vinden är varm och loj annars skulle takpromenaden sex våningar upp vara ganska obehaglig. Här har André Péclard, ledamot i styrelsen och solcellsentusiast, klättrat tidiga morgnar, mätt tak, tittat på sollägen och kollat skuggsidor för att hitta solpanelernas bästa placering.
– Vi tog anläggningen i drift för en dryg vecka sedan. Under den tiden har solcellerna producerat 1800 kilowattimmar el, men det är långt ifrån maxproduktion, säger han.
Via sin dator kan André Péclard se minut för minut vad varje solpanel ger. Vid full produktion ska det bli cirka 55 000 kilowattimmar el per år. Det är en fjärdedel av Kunsängsportens behov. Resten köps utifrån. Nittiofem procent av solelen kommer att användas för att driva hissar, ventilationssystem, belysning etc. Resten slussas till lägenheterna och förbrukas där.
– Det är mer ekonomiskt att använda solcellselen själv än att sälja den, säger André Péclard.
Medlemmarna i föreningen har varit positiva till projektet. Av 145 lägenhetsägare ska bara någon enstaka ha varit tveksam när beslut om investeringen togs.
– En anledning till att det gick så lätt var nog att föreningen har god ekonomi. Vi hade råd att investera, säger artisten, debattören och koldioxidbantaren Staffan Lindberg som bor i Kungsängsporten och har engagerat sig i solcellsbygget.
Vad säger folk nu när anläggningen är på plats?
– Det är ingen som märker något till vardags, solcellerna syns ju inte från marken. Men det kommer att märkas när vi presenterar föreningens driftkonto där det kommer att framgå att vi har egenproducerad grön el till ett värde av 80 000 kronor per år, säger André Péclard.
Men det var ingen enkel match att få anläggningen på plats.
– Vi har lagt ned mycket arbete. Hade jag inte varit pensionär så skulle jag inte ha hunnit.
För den som inte vill göra hela jobbet själv finns idag företag som sätter upp solcellsanläggningarna och står för hela kostnaden.
– Föreningen hyr ut taket, köper elen och slipper hela jobbet, säger Staffan Lindberg.
På sikt hoppas han att Kungsängsporten enbart ska ha grön el i ledningarna, även när det gäller den el som föreningen köper in på den öppna marknaden.
– Om man köper ospecificerad el så kommer cirka 40 procent från kolkraftverk utomlands. Vi ska ha en diskussion om vilken el vi ska köpa nu i november, säger Staffan Lindberg.
Totalt har anläggningen kostat 1,3 miljoner kronor. André Péclard räknar med att få ett investeringsbidrag på 30 procent från länsstyrelsen. Då är den betalad på cirka 15 år.