Stötvågor populär kur mot löparknä

Ett nystartat forskningsprojekt i Uppsala ska för första gången pröva om så kallad radiell stötvågsbehandling fungerar bättre än vanlig manuell behandling av så kallat löparknä.

Naprapatstudenterna Kristoffer Weckström och Johan Söderström behandlar en knäled med stötvågsbehandling.

Naprapatstudenterna Kristoffer Weckström och Johan Söderström behandlar en knäled med stötvågsbehandling.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2012-01-27 12:57

– Redan i dag använder flertalet naprapatkliniker radiell stötvågsbehandling för löparknä och säger att metoden är effektiv. Oss veterligen finns dock inga vetenskapliga studier som utvärderat stötvågsbehandling vid löparknä, säger naprapatstudenten Johan Söderström, som ihop med sin kollega Kristoffer Weckström och läkaren Mats Gullikson lagt upp studien.
Löparknä är en vanlig överbelastningsskada bland framför allt löpare. Symtomen är smärta på utsidan av knäet, som försvårar eller omöjliggör fortsatt träning.

Hur fungerar radiell stötvågsbehandling?

– Enkelt uttryck innebär den att man använder en luftkompressor för att med hög hastighet skjuta in tryckvågor i huden. Detta stimulerar vävnaden inunder till läkning samtidigt som det ger smärtlindring genom att hämma smärtsignaler, säger Johan Söderström.
Deltagarna i den nya studien ska alla ha haft besvär på utsidan av det ena knäet i minst fyra veckor. De fördelas med slumpens hjälp på en grupp som vid flera tillfällen får stötvågsbehandling och en grupp som får traditionell manuell terapi. Alla ska dessutom utföra olika styrke- och stretchingövningar i hemmet.
Studien, som godkänts av den regionala etikprövningsnämnden, startade efter nyår och beräknas kunna avslutas i juni nästa år.
– Oavsett resultat kommer den att ge ökad kunskap till hjälp för manuella terapeuter som behandlar löparknä, säger Johan Söderström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!