Upplands Lokaltrafik planerar att starta en snabbusslinje mellan Storvreta och Fyrislund. Gamla Uppsala Buss erbjöd sig att köra linjen redan i höstas men fick nobben.
Det är landstingets kollektivtrafiknämnd som tagit ett så kallat inriktningsbeslut om att starta linjen. Tanken är att minska trycket på dagens kollektivtrafik mellan Storvreta och Uppsala.
– Vi har väldigt mycket resande speciellt på Upptåget in mot stan och vi har inga fler tåg att sätta in på sträckan, säger UL:s trafikdirektör Johan Wadman.
En undersökning har visat att många Storvretabor arbetar i Fyrislundsområdet. Linjen ska därför gå direkt från Storvreta till Fyrislund efter nya E 4.
Fler än kollektivtrafiknämnden har dock funderat på saken. Gamla Uppsala Buss, GUB, erbjöd redan i höstas UL att starta en snabbusslinje på sträckan.
– Vi frågade kollektivtrafikförvaltningen om de var intresserade av en sådan linje. Vår plan var att köra den morgon och eftermiddag under rusningstid. Vi skulle stå för allt och landstinget skulle tjäna på det hela, säger GUB:s trafikchef Jan Burström.
GUB:s upplägg gick ut på att bolaget skulle få använda UL:s biljettsystem och få en del av biljettintäkterna som enda ersättning. Enligt Jan Burström har GUB tre bussar med säkerhetsbälten på alla platser som skulle kunna användas under rusningstid. Bolaget har i uppdrag att utnyttja sina fordon mer och linjen skulle vara ett sätt att göra det.
– Men vi fick nej av UL trots att vi tagit fram en körplan och allt. Jag förstår inte varför. Det skulle vara ekonomiskt fördelaktigt att använda oss på det här sättet. Vi är ju ett eget bolag inom landstinget. Att handla upp trafiken kommer att kosta mycket pengar, säger han.
Johan Wadman känner till erbjudandet men säger att han inte riktigt ”greppat” förslaget som sådant.
– Vi har varken sagt ja eller nej till GUB. Jag har sett erbjudande enbart som ett förslag från bolagets sida.
Det är ett landstingsägt bolag som säger sig kunna köra för en del av biljettintäkterna. Är inte det bra?
– Det går inte till på det viset. Vi har 100 procent av biljettintäkterna och all trafik är på beställning från olika utförare. Vi måste utreda det här först. Sedan får vi se om vi ska föreslå kollektivtrafiknämnden att upphandla trafiken på den nya linjen eller se närmare på GUB:s förslag. Vi har ännu inte kommit längre än att vi konstaterat att det finns ett behov av trafik av det här slaget, säger Johan Wadman.
Han tror att en utredning om det kan vara klar någon gång under våren.