Stort symbolvärde kring julfesten

Den gemensamma julmåltiden på arbetsplatsen har gamla historiska anor och omgärdas av ett stort symbolvärde - även om menyn eller aktiviteterna kan variera från år till år. Det understryker en forskare i måltidskunskap som UNT talat med

Uppsala2009-11-08 09:49
- Julmåltiden på ett företag fungerar som ett slags symboliskt tack för arbetet, sammanfattar året och blickar fram mot nästa år. Den man bryter bröd med vill man också jobba med, menar Richard Tellström, etnolog och doktor i måltidskunskap vid Grythyttans restauranghögskola. Han ser julmåltiden och dess sammanhållande funktion som en fortsättning på skördefesterna i det gamla bondesamhället.

Om det är skinka, skaldjur eller något helt annat som intas spelar mindre roll, det är just den samlande sociala funktionen som är betydelsefull. Inte minst i tuffa tider, då julmåltiden blir ett sätt att peppa styrkorna inför de utmaningar som väntar. Att dra in på julmiddagen för att spara lite pengar kan straffa sig ordentligt.
- Vill man påskynda en konkurs, så börja med att ställa in julmiddagen. Det ses alltid som oerhört förolämpande av personalen, det är sådant som de kommer ihåg i flera år framåt. Ska man som företagare spara pengar ska man göra det på annat, menar Richard Tellström.

Just julen är i detta sammanhang speciell. Det finns en informell rangordning mellan olika gemensamma måltider under året, och här ligger julen tveklöst i topp. Men det starka symbolvärdet gör också att flera komponenter bör vara uppfyllda för att värdet ska bli maximalt - inte minst att högste chefen finns på plats.
- Jultalet är nästan lika viktigt som julmåltiden, för att visa på ledning och peka framåt. Det handlar om att manifestera chefskap och då krävs det att han eller hon är en duktig retoriker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!